Budapest – a város és hídjai kiállítás a Leningrád megyei Viborg városában
2016. október 14. 15:10
Kiállítás megnyitó

2016. október 5-én Szentpétervár és Murmanszk után Viborgban, az Alvar Aalto Központi Könyvtárban nyílt meg Budapest Fővárosi Levéltára és a Szentpétervári Levéltári Bizottság együttműködésében készült Budapest – a város és hídjai című kiállítás. A könyvtár igazgatója nagy örömmel fogadta be a tárlatot, amelyet Magyarország Szentpétervári Főkonzulátusa részéről Nagy-Rébék Ferenc főkonzul úr nyitott meg. Az eseményről a helyi városi televízió is tudósított és interjút készített a főkonzul úrral.

Szentpéterváron 2015. december 15-én, Tarlós István főpolgármester úr szentpétervári látogatása során nyílt meg a kiállítás, amely a két intézmény között 2014. november 24-én Szentpéterváron megkötött együttműködési megállapodás keretében jött létre. Az egyezmény egyes pontjai határoztak a levéltári munkatársak tapasztalatcseréjéről, közös konferenciák, tudományos projektek és kiállítások szervezéséről. A 2015 júniusában és szeptemberében lezajlott szakmai tapasztalatcsere után a két intézmény levéltári munkatársai közös munkájának köszönhetően jött létre e kiállítás, amit a „Szentpétervári hidak” című tárlat megnyitója követett Poltavcsenko szentpétervári kormányzó úr 2016. márciusi budapesti látogatása alkalmával.

A kölcsönös kiállítások tematikája kézenfekvő volt, hiszen a Budapestet átszelő Duna-hidak ugyanúgy a város jelképeinek számítanak, mint a Szentpétervárt átszelő Néva folyó hídjai, bár ez utóbbi mennyiségében (342 db) messze felülmúlja a budapesti hidak számát. A híd továbbá szimbolikus jelentéssel is bír: nemcsak városrészeket köt össze fizikai értelemben, hanem a két országot összekötő tudományos, kulturális kapcsolatokat is jelképezi. Végül a két város történelmi emlékezetét jelentő levéltárak jelentőségére is felhívja a figyelmet: az ott őrzött dokumentumok ugyanúgy összeköttetést képezhetnek a két ország között, mint ahogy a Duna, és a Néva hídjai az egyes városrészek között.

Beszámolók a kiállításról:

http://vyborg.tv/kultura/27455-v-biblioteke-alvara-aalto-otkrylas-vystavka-posvyashchjonnaya-mostam-budapeshta.html

http://www.gazetavyborg.ru/article.php?table=events&item=49937204&album=null

http://viborg.bezformata.ru/listnews/alvara-aalto-otkrilas-vistavka/51117773/