Kutatók Éjszakája 2018

2018. szeptember 12.

2018. szeptember 28-án Budapest Főváros Levéltára is csatlakozik a Kutatók Éjszakája országos programsorozathoz. Intézményünk 16 órától 23 óráig várja a kedves érdeklődőket!

A levéltárat egy régi, unalmas épületnek képzeled, tele poros iratokkal, netán levelekkel? Kíváncsi vagy, miből áll az a 35 000 méter iratanyag, amit őrzünk? Érdekel, mit csinálnak a levéltárosok? Szeretnél betekintést nyerni a kulisszák mögé? Gyere el és ismerd meg Budapest Főváros Levéltárát! Levéltári sétákkal, levéltár-pedagógiai foglalkozással, gyereksarokkal várjuk a látogatókat, valamint még megtekinthető – egyénileg vagy kurátori vezetéssel – a Városliget történelmét bemutató időszakos kiállításunk, A Liget egykor.

Programok

Kiállítás: A Liget egykor

Budapest Főváros Levéltára A Liget egykor című kiállítása a 18. század végétől napjainkig vezeti látogatóit. A földszinten kronológiai tablók segítenek az egymást követő események időrendjének eligazodásában. A Városliget több mint 200 éve folyamatosan mozgásban van, alakul. A változások magán, fővárosi és állami kezdeményezésekhez köthetők. A földszinti tablók másik része ezt a gazdag múltat, a Liget szerkezetének formálódását tárja fel.

Az első emeleti kiállítótérben eredeti dokumentumokkal találkozhatnak az érdeklődők. Rácsodálkozhatnak, hogy a mai fás-ligetes terület helyén egykor mocsarak terpeszkedtek, amelyből szigetek születtek, majd tűntek el. Az egyik tárlóban az 1813-as tervpályázat győztesének a Városerdő átalakítására készített ideáltervét mutatjuk be. Bár az elgondolás a maga teljességében nem valósult meg, mégis évtizedekre meghatározta a fejlődés irányát. A tárlaton megtekinthetők Feszl Frigyes akvarelljei is, ezek nyomán születtek újjá idén a Feszl-pavilonok. A kiállítás a szórakozás-szórakoztatás történetének bemutatásával zárul. Külön tárlót szenteltünk a Millenniumi Kiállításnak, az Ős-Budavára mulatónegyednek, a Vurstlinak. A látogatók bepillantást nyerhetnek az Angol Parkba, a Vidám Parkba és az ikonikus PeCsa bulijaiba is. Az utolsó tárló a születését éppen a Ligetnek köszönő Fővárosi Kertészet és jogutódai máig ívelő, 150 éves történetét foglalja össze.

A kiállítás honlapja: http://liget.bparchiv.hu/

Helyszín: Aula, I. emeleti kiállítóterem

 

Tárlatvezetés „A Liget egykor” című kiállításon

Levéltárunk „A Liget egykor” című kiállításán Hidvégi Violetta, Budapest Főváros Levéltárának főtanácsosa, a kiállítás kurátora tart izgalmas tárlatvezetést.

A tárlatvezetések időpontjai:

16.45 – 17.45

18.45 – 19.45

20.45 – 21.45

Helyszín: Aula, I. emeleti kiállítóterem

 

Nézz be hozzánk!

Az óránként induló levéltári séták során az érdeklődők megtekinthetik a levéltár épületét, betekintést nyerhetnek a levéltári élet mindennapjaiba. Bekukkanthatnak a nagyközönség elől elzárt helyiségekbe (raktárak, munkaszobák), láthatják munka közben az Állományvédelmi Főosztály munkatársait, akik digitalizálnak, restaurálnak, könyvet kötnek. A kutatóteremben lehetőséget biztosítunk a levéltár néhány különlegesebb tervrajzának, legrégebbi iratainak megtekintésére, illetve az intézmény által készített adatbázisok és online felületek használatával is megismerkedhetnek a látogatók, így elsajátíthatják, hogyan lehet a hagyományos levéltári kutatást már sok esetben otthonról is megkezdeni vagy akár lefolytatni.

A levéltári séták időpontjai:

17.00               18.00               19.00               20.00               21.00

 

Légy levéltáros!

Pagináltál már életedben? Össze tudsz hajtogatni egy levéltári dobozt? Vasaltál már papírt? Ha nem, itt a lehetőség, hogy mindezt kipróbáld munkatársaink segítségével!

Helyszín: I. emelet

 

„Gyereksarok”

Levéltárunkban a gyerekek a papírvasalás és a dobozhajtogatás mellett készíthetnek pecsétet, írhatnak oklevelet, illetve fotóparavánnál is lehet fényképezkedni.

Helyszín: I. emelet

 

Nyomozz velünk!

Vegyél részt A Liget egykor című kiállításunkhoz kapcsolódó nyomozós játékunkban meglepetés ajándékokért!

 

Tervtári gyorstalpaló

Érdekel, hogy nézhetett ki az otthonotok, amikor megépült? Milyenek voltak az ablakdíszek, ki volt az építtető? Megnéznéd a tervező műépítész aláírását? Mit tartalmaz egy tervtári iratcsomag, hogyan néz ki egy százéves alaprajz és mit lehet róla leolvasni? Ha szeretnéd tudni, érdemes felkeresned Budapest Főváros Levéltára Tervtári kutatótermét, ahol a Kutatók Éjszakája keretében néhány előre kiválasztott épület tervcsomagjainak bemutatásával te is közelebb kerülhetsz az izgalmas iratokhoz!

Helyszín: Kutatóterem, II. emelet

 

A programok ingyenesen, regisztráció nélkül látogathatók.

A rendezvényen kép- és hangfelvétel készül!