Vissza a múltba – Budapest Időgép!

2017. december 04.

Elindult Budapest Főváros Levéltára Budapest Időgép! nevű digitális projektje, mely a 2017. november 30-ai sajtótájékoztatón került bemutatásra.

A rendezvényen köszöntőt mondott Szalay-Bobrovniczky Alexandra (Budapest főpolgármester-helyettese), majd Dr. Kenyeres István (Budapest Főváros Levéltárának főigazgatója). A projektet Dr. Sipos András (Budapest Főváros Levéltára főosztályvezetője) mutatta be, majd a felhasználói oldal tapasztalatait Török András (a Summa Artium igazgatója) és Sándor Tibor (FSZEK Budapest Gyűjtemény osztályvezetője) összegezte.

Az időgép nem egyszerűen történeti adatok lekérdezését teszi lehetővé, hanem a térben és időben történő barangolást kínálja interaktív térképeken keresztül, gyors és egyszerű átlépéssel a különböző időmetszetek között. Tanulmányozhatjuk a város átalakulását, kereshetjük a korabeli helyszíneket és eljuthatunk az egyes telkek, házak történetére és lakóira vonatkozó levéltári forrásokhoz is. Az Időgép mögött a Hungaricana hatalmas adatbázisa áll, amely több millió oldalnyi digitalizált forrásanyagot tartalmaz, a város lakóira és épületeire nézve pontosan helyhez és időhöz köthető adatok tömegét nyújtva. Célunk, hogy fokozatos fejlesztéssel mindez a történeti térképeken barangolva, könnyen, gyorsan, szórakoztató formában is elérhető legyen. 

A Budapest Időgép weboldala

Sajtómegjelenés: