Áthallások. Ybl a Palotanegyedben

2016. július 04.
ybl_athallasok_montazs.jpg
Ára: 
Akció! 3900 Ft helyett 30% kedvezménnyel!
Kiadás helye: 
Budapest Főváros Levéltára
Kiadás éve: 
2016
Szerző(k): 
Hidvégi Violetta
Sebestyén László

Tisztelt Megrendelőnk!

A levéltár kiadványait kétféleképpen tudjuk Önhöz eljuttatni

  • személyes átvétel útján
  • postán

Kérjük, hogy olvassa el az alábbi tájékoztatót a megrendelés menetéről.

Postai úton

Postai kézbesítés esetén kérjük, hogy utalja át a levéltár bankszámlaszámára a megrendelni kívánt kiadvány(ok) árát + postaköltséget. Amennyiben több kiadványt rendel, munkatársunk értesíti a postaköltség összegéről.

Budapest Főváros Levéltára bankszámlaszáma: 11784009-15490737 (OTP)

A megrendelő e-mail és a megrendelt kiadvány(ok) ellenértékének beérkezését követően intézményünk postára adja az elektronikus levélben szereplő címre a csomagot.

 

Személyes átvétel útján

A kiadványok személyesen átvehetők és megvásárolhatók Budapest Főváros Levéltára IV. emeleti pénztárában, a pénztári órák alatt:

Hétfő: 9.00–16.00
Kedd: 9.00–18.00
Szerda: 9.00–16.00
Csütörtök: 9.00–18.00
Péntek: Átmenetileg zárva

 

További felvilágosítás:
Tel.: +36-1-298-7520 
E-mail írásához kattintson ide.

 

 

 

Áthallások. Ybl a Palotanegyedben
Resonanzen. Ybl im Palastviertel
Allusions. Ybl in the Palace Quarter

A magyar–angol–német nyelvű kiadvány a 2015 novemberében Budapest Főváros Levéltára kiadásában megjelent Ybl-épületsorsok az Unger-háztól a Kálvin térig (szerkesztők: Hidvégi Violetta, Marótzy Katalin) című kötet újragondolt változata.

A borító színe a fényérzékeny ezüst-kloridra utal, amelyet a XIX. század fényképészei használtak. Két művészeti ágat kapcsoltunk össze: az építészetet és a fényképészetet, két korszakot: a XIX. és a XXI. századot. A XIX. század második felének meghatározó építésze, Ybl Miklós és a korszak kitűnő városfényképésze, Klösz György munkáival állítottuk párba Sebestyén László mai képeit, aki használja a modern kor digitális fényképezőgépét, de a nagy elődhöz hasonló eljárással is készít felvételeket. A kötet első részében rövid leírások, Klösz György és Sebestyén László mai fekete-fehér felvételei mutatják be az épületeket. Azoknak a házaknak a hűlt helyét, amelyek napjainkra eltűntek a város szövetéből szintén a régi technikával készült képek jelenítik meg.

A kötet második részében tematikus csoportosításban találkozunk művészi szépségű színes Ybl-rajzokkal, álló épületeknél színes fényképpárjukkal. Az épületek alaprajzi megoldásai elárulják az építész harmóniára törekvését, remek térszervező képességét, a homlokzati rajzok segítségével pedig nyomon követhetjük Ybl stílusának érlelődését. A nyílászárók és a lépcsőházak variációi után bekukucskálhatunk a belső udvarokba. Az album záró részében díszítő részletekkel és berendezési tervekkel ismerkedhetünk. 

Ajánljuk ezt a könyvet mindenkinek, aki nyitott az izgalmas építészeti megoldásokra, a remek fényképekre, és aki egyaránt szeret sétálni térben és időben Budapesten, interaktív módon összevetni a múltat a jelennel. Az eligazódást térkép segíti.

ybl_athallasok_montazs.jpg

 

ybl_athallasok_kotet_borito.jpg

 

ybl_athallasok_kotet_hatlap.jpg