Ybl-épületsorsok az Unger-háztól a Kálvin térig

2016. február 19.
ybl_epuletsorsok.jpg
Ára: 
Akció! 3900 Ft helyett 30% kedvezménnyel!
Kiadás helye: 
Budapest
Kiadás éve: 
2014
Szerző(k): 
Hidvégi Violetta
Szerkesztő(k) neve: 
Marótzy Katalin

Tisztelt Megrendelőnk!

A levéltár kiadványait kétféleképpen tudjuk Önhöz eljuttatni

  • személyes átvétel útján
  • postán

Kérjük, hogy olvassa el az alábbi tájékoztatót a megrendelés menetéről.

Postai úton

Postai kézbesítés esetén kérjük, hogy utalja át a levéltár bankszámlaszámára a megrendelni kívánt kiadvány(ok) árát + postaköltséget. Amennyiben több kiadványt rendel, munkatársunk értesíti a postaköltség összegéről.

Budapest Főváros Levéltára bankszámlaszáma: 11784009-15490737 (OTP)

A megrendelő e-mail és a megrendelt kiadvány(ok) ellenértékének beérkezését követően intézményünk postára adja az elektronikus levélben szereplő címre a csomagot.

 

Személyes átvétel útján

A kiadványok személyesen átvehetők és megvásárolhatók Budapest Főváros Levéltára IV. emeleti pénztárában, a pénztári órák alatt:

Hétfő: 8.00–16.00
Kedd: 10.00–19.00
Szerda: 8.00–16.00
Csütörtök: 10.00–19.00
Péntek: előzetes időpontegyeztetéssel

 

További felvilágosítás:
Tel.: +36-1-298-7520 
E-mail írásához kattintson ide.

 

 

 

Ybl Miklós születésének bicentenáriuma a 2014. évben alkalmat adott, hogy az életművet különböző szempontok szerint újra áttekintsük. Budapest Főváros Levéltára - Ybl tervhagyatékának őrzője - együttműködve a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészettörténeti Tanszékével kiállítással és tanulmánykötettel is tiszteleg a mester emléke előtt az ünnep alkalmából. Ybl életműve szinte kimeríthetetlen, számos vonatkozása kínálja magát a tudományos bemutatásra. Választásunk azért esett a Kálvin tér környékére, mert itt koncentráltan jelentek meg a nagy építész alkotásai, amelyekből szerencsére több fenn is maradt. Ybl két józsefvárosi helyszínen - Pollack Mihály és Kálvin tér - kapott lehetőséget arra, hogy teremtő erejével a kor uralkodó stílusáramlatához igazodva, alapvetően átalakítsa, megváltoztassa az egykor falusias kinézetű városrész képét. Épületei szemlélhetők önálló műalkotásként, amelyek a megrendelő kívánságait és az arra adott építészi választ tükrözik. Egymás közelében álló munkái ugyanakkor figyelnek egymásra és együttműködésükben felerősödve fejtik ki hatásukat a városi térre. Ybl Miklós maga is itt, a Pesti Hazai Első Takarékpénztár bérházának Múzeum utcai részén lakott élete utolsó két évtizedében. A környéken emelt művein alkotói stílusának változásai is nyomon követhetők. Született ide tisztán romantikus alkotás, romantika és neoreneszánsz ötvözete, valamint az itáliai és a francia reneszánsz formakincséből válogató historizáló épület is a tárgyalt több mint négy évtizedben. Magánházak és középületek egyaránt megtalálhatók a válogatásban, de még díszítő kis-architektúrájából is idekerült néhány alkotás. Szerzőink jóvoltából az épületek a kor gazdaság- és társadalomtörténetével kísérve tárulnak fel előttünk, rávilágítva arra, hogy egy építészeti alkotás sohasem választható el az őt körülvevő emberi közegtől. Kötetünkben időrendben sorakoznak a hosszabb tanulmányok és a katalógus-jellegű bemutatások.