„Iskolán kívüli tevékenység”

Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal Kulturális, Sport, Köznevelési, Egészségügyi és Szociálpolitikai Főosztályával 2013 óta veszünk részt az „Iskolán kívüli tevékenység” című programsorozatban.

2016. februárjától 2016. június 15-ig a Budapesti Történeti Múzeum kiállítóhelyeibe és Budapest Főváros Levéltárába alkalmanként maximum 30 fős tanulócsoportok részére szerveznek a múzeumpedagógusok és levéltárosok múzeumpedagógiai és levéltár-pedagógiai foglalkozásokat.

Budapest Főváros Levéltára 2016 nyaráig összesen 10 látogatást szervez, melyek a csoportoknak térítésmentesek. Az időpontok foglalása és követése idén is a már korábban létrehozott MÚZEUMNAPTÁR felületén történik. A naptár interaktív funkcióval rendelkezik: információt közöl, regisztrációs felületként működik, valamint kapcsolatot teremt a résztvevő felek között.

Budapest Főváros Levéltára a modern épületébe invitálja látogatóit. Az új falak között őrzött régi dokumentumokban izgalmas titkok rejtőznek. Oklevelekben, hivatali iratokban, családi feljegyzésekben megörökített történetek, a városépítés mérnöki munkájának gondosan megőrzött tervei, és a város egykori lenyomatát felidéző térképek segítségével tehetünk időutazást Budapest múltjába. Értő kalauzolás segítségével ismerhetik meg a résztvevők elődeink életét és az őket körülvevő város szövetét.

Szem előtt tartottuk, hogy a non formális oktatásban is kiemelt szerepet kapjanak a NAT-ban szereplő kompetenciák, és kellő segítséget adjunk abban, hogy a diákok számára a későbbiekben is könnyebb legyen az ismeretszerzés, a tanulás, a kritikai gondolkodás, ne legyenek problémáik a kommunikációban, és helyesen tájékozódjanak időben és térben.

A közműveltségi tartalmak mellett kiemelten foglalkozunk az olvasás, szövegértés, szövegelemzés és a vizuális kultúra fejlesztésével, figyelemmel vagyunk a sajátos nevelési igényű tanulók nevelésének-oktatására is. A foglalkozásokon a tanulók megkapják a bemutatott iratokról készült másolatokat, segédanyagokat, illetve a levéltár történetét és a levéltári kutatást segítő összefoglaló kiadványt.

A programban ajánlott témák:

1. Honnan jöttünk, mit hoztunk magunkkal? Kulcs családom történetének kutatásához

2. Hely, ahol élek – Budapest története a levéltári források alapján

3. Az életem iratokban őrzött nyomai

4. Szépirodalom és valóság - A kötelező olvasmányok világa

5. Állandó küzdelem az idővel - Restaurálás, kötészet, digitalizálás

6. Régi poros papírok, vagy millió izgalmas olvasmány? Mi is az a levéltár?

Információ és időpont egyeztetés:

Rácz Attila
Telefon: (+36) 30 646-7640

E-mail írásához kattintson ide

Foglalkozások időpontja: hétköznap 10.00-18.00-ig

A Múzeumnaptár működéséről részletesen itt olvashat.

A programsorozat részei a „Városismereti versenyek” is.