Ostromtérképek

 

A Budapestet védő magyar és német csapatok védvonalai egy orosz nyelvű térképen, amely felderítési adatokból, hadifoglyok vallomásaiból és egyéb dokumentumok alapján készültek, vélhetően Budapest bevétele, 1945. február 13. után véglegesítve, az összegző jelentésekhez. Ez a térkép nem tartalmazza az elkészítés dátumát és az irattári jelzet sem utal erre.

Jelmagyarázata:
- városon belüli védelmi vonal
- lövészárkok
- gyalogság elleni akadályok
- harckocsi elhárító akadályok
- tüzérségi állások

 

A pamjaty-naroda.ru forrás gyűjteménye 1945. február 13-át jelöli a dokumentum keletkezési időpontjaként, így valójában ez egy utólag elkészített, összefoglaló jelentés illusztrációja lehetett.

 

A Budapest-hadművelet során a 2. és 3. Ukrán front valamennyi alakulata ugyanezen térkép alapján határozta meg saját harctéri helyzetét. A szárazföldi-, légi- és vizi egységek jelentéseiket az utcák nevén kívül a háztömbök (kvartal) számának megjelölésével készítették el. A Szovinformbüro, mint egyetlen hivatalos szovjet tájékoztató szervezet az elfoglalt háztömbök számát naponta tette közzé. A stratégiai jelentőségű fontosabb épületek, hidak, intézmények a szovjet csapatok térképein egységes számozással szerepeltek: pl. Királyi Vár, Parlament, Lánchíd, Erzsébet-híd, pályaudvarok, laktanyák.