Városismereti versenyek

Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal Kulturális, Sport, Köznevelési, Egészségügyi és Szociálpolitikai Főosztályával 2013 óta rendezünk Városismereti versenyeket.

2013-ban a Budai Vár, 2014-ben a Margitsziget, 2015-ben az 1990. évi első szabad önkormányzati választások 25. évfordulója apropóján a rendszerváltással foglalkoztunk.

Mindhárom alkalommal háromfordulós vetélkedőt tartottunk, és az első fordulót mindig szabadban.

2015-ben a vetélkedő első fordulója 2015. október 15-én volt a Városligetben. Összesen 65 csapat jelentkezett, melyből 59 jelent meg a versenyen, így ebben a fordulóban 236 középiskolás diák vett részt. A budapesti csapatokon túl idén a Nagykaposi Gimnázium (Felvidék) Kalandorok csapata is bekapcsolódott a versenybe.

27 csapat jutott a második, webes felületen is zajló fordulóba. A csapatok a levéltárban egy nyomozós játékban vettek részt, mely nagy segítséget adott a melynek segítségével megismerhették a vetélkedő alapjául szolgáló Budapest +25 kiállítást.

A vetélkedő első fordulójában a rendszerváltás mellett a közlekedés, az étkezési szokások, a közterek átalakulásával is foglalkozunk. A második fordulóban felhasznált publikációk a varostorteneti.bparchiv.hu honlapon – az első forduló segédanyagaival együtt – megtekinthetőek.

A döntőbe jutott csapatok: Klebelsberg Deákjai (Klebelsberg Kuno Általános Iskola és Gimnázium), RILEXXX (Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakközépiskola), Kalandorok (Nagykaposi–Felvidék Gimnázium), HUNcut buckák (Kispesti Károlyi Mihály Magyar–Spanyol Tannyelvű Gimnázium), 6almaSOKK (Kispesti Károlyi Mihály Magyar¬–Spanyol Tannyelvű Gimnázium), KAKAÓSCSIGÁKOK (Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakközépiskola), JENÁTULŐ (BVHSZC Gundel Károly Szakképző Iskolája). A döntőre Buda, Pest és Óbuda egyesítésének 141. évfordulóján, 2015. november 17-én délután Budapest Főváros Levéltárában került sor.

A zsűriben Kiss Gabriella, a Budapesti Történeti Múzeum munkatársa, Dr. Dippold Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtár igazgatója és dr. László Zsófia, levéltárunk munkatársa értékelte a csapatok munkáját.A döntőt A Kispesti Károlyi Mihály Magyar–Spanyol Tannyelvű Gimnázium Hatalmasok csapata nyerte. Második helyezett a BVHSZC Gundel Károly Szakképző Iskolája Jenátulő csapata, harmadik helyezett a Kispesti Károlyi Mihály Magyar–Spanyol Tannyelvű Gimnázium Huncut Buckák nevű csapata lett. A verseny részvevői 25, 20 és 15 ezer forintos utalványt, emlékpólót és ajándékkönyveket kaptak, az első három helyezett csapat a Fővárosi Önkormányzat 2016. évi nyári élménytáborában vehet részt. A legtöbb csapatot indító iskola különdíját – egy buszos csapatkirándulást – ebben az évben is a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakközépiskola érdemelte ki. A díjakat Szalay–Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes adta át. A felvidéki, Kalandorok nevű csapat, versenyen kívül, az ötödik helyezést érte el.

 

Varosismereti1
Varosismereti2
Varosismereti3
Varosismereti4
Varosismereti6
Varosismereti7
Varosismereti8
Varosismereti9