A FŐFOTÓ képei a Hungaricana közgyűjteményi portálon

2020-ban került Budapest Főváros Levéltára őrizetébe a FŐFOTÓ több mint 176.000 felvétele, amelyek a Hungaricana közgyűjteményi portálon már bárki számára elérhetőek.

Emlékszünk a rendszerváltás körüli évtizedre? 1980-ban még a vállalati névadó volt a módi, 1993-ban már csokimikulás-hadsereggel igyekeztünk megnyerni a gyerekeket. 1981-ben a Szeleburdi családért álltunk sorba (Ernyey Bélával és Ullmann Mónikával), 1993-ban pedig a Jurassic Park bemutatójára készültünk. Persze a komolyabb filmek kedvelői is megtalálták a számításukat, például egy filmplakát-kiállításon, vagy a filmfesztiválokon. A Budai Ifjúsági Park (azaz a Várkert Bazár) eléggé leromlott állapotban volt 1981-ben, az akkoriban épült Atrium Hyatt repülőjét ellenben gondosan tisztogatták.

2020-ban került levéltárunk őrizetébe a Fővárosi Fotó Vállalat (Főfotó) archívuma. Rögtön megkezdődött a feldolgozó és digitalizáló munka, aminek leglátványosabb eredménye, hogy új és új képek kerülnek ki az internetre. A munkát a levéltáros szakma is díjjal ismerte el. Most pedig örömmel számolunk be róla, hogy immár meghaladta a 176 ezer felvételt az online elérhető képek száma.

A mintegy 176 ezer felvétel leírása évekig tartott volna, ezért a publikálás során csak az azonosításukhoz szükséges néhány alapadatot tüntettük fel. Ezenkívül a fotókat az Arcanum Kft. – mesterséges intelligencia segítségével – automatikus kulcsszavakkal látta el. A fotók további beazonosításában azonban számítunk a nagyközönség segítségére. Ehhez mindössze annyi szükséges, hogy az érdeklődők regisztráljanak a Hungaricana felületén. Ezután a kiválasztott képhez navigálva lehetőségük lesz saját kulcsszavakat megadni, illetve a témára, szereplőkre és egyéb adatokra nézve pontosító megjegyzéseket tenni. Lehetőségük nyílik továbbá arra is, hogy a helyszínt meghatározzák Google-térképes lokalizálás segítségével. A fotók letölthetők, tudományos, oktatási és nem kereskedelmi célból szabadon felhasználhatók (CC-BY-NC-SA-4.0).

És ha valakinek még ezután is savanyú lenne a szája íze, javasoljuk, nézze meg, hogyan készültek az Olympos citromlé reklámfotói 1980-ban!