Iratképzőknek

Ezen az oldalon összegyűjtöttünk olyan hasznos információkat, űrlapokat, módszertani és szakmai ajánlásokat, amelyek támpontot nyújtanak az iratképzőknek a náluk keletkezett iratok megfelelő őrzéséhez, rendszerezéséhez és a levéltárnak történő átadásához, emellett a Referensek és referenciák alatt megtalálhatják Budapest Főváros Levéltára azon munkatársainak elérhetőségét, akik az egyes gyűjtőterület referenciáin dolgoznak.

Levéltárunk a törvényben szabályozott időközönként ellenőrzi az illetékességébe tartozó iratképző szervek iratkezelését és irattározását: e folyamatot a köziratokról, a közlevéltárakról és a magánlevéltári anyag védelméről szóló 1995. évi LXVI. törvény 11. §-a és az ennek végrehajtási rendeletét képező, vagyis a közlevéltárak és a nyilvános magánlevéltárak tevékenységével összefüggő szakmai követelményekről szóló 27/2015. (V. 27.) EMMI rendelet 8. §-a szabályozza.

Kisokos iratképzőknek

Szakmai ajánlás irattári dokumentumok hosszú távú megőrzésére

Iratátadás

Ismertető az iratok levéltári átadás-átvételéről 

Iratselejtezés

Ismertető az iratselejtezési eljárásról

Iratkezelési szabályzatok, irattári tervek

Ismertető az iratkezelési szabályzatokról, illetve az irattári tervekről

Egyedi iratkezelési szabályzat

Módszertani útmutató és szakmai ajánlás a polgármesteri hivatalok egyedi iratkezelési szabályzatának elkészítéséhez

Egyedi iratkezelési szabályzat

Módszertani útmutató és szakmai ajánlás az országos nemzetiségi önkormányzatok egyedi iratkezelési szabályzatának elkészítéséhez