Érettségi adatbázis

Leírás

Az Érettségi vizsgát tett tanulók nyilvántartása adatbázis a korabeli összes budapesti középiskolában érettségi vizsgán részt vett diákok adatait, valamint az érettségi vizsgák eredményeit teszi közzé az 1892–1911 közötti időszakra vonatkozóan. Egyes iskolák érettségi anyakönyvei éppúgy fel lettek dolgozva, mint az azokról készült, az iskolák által a Budapesti Királyi Tankerületi Főigazgatósághoz beküldött másodlatok.

A levéltári nyilvántartó rendszerben található rekordok az érettségi anyakönyvek bejegyzéseit reprezentálják, az érettségi vizsga és a diákok adataival. Az adatbázis tematikus, más levéltárak hasonló anyagát is felölelő, további mezőkkel – a gondviselő (apa, gyám) osztályanyakönyvekből nyert adataival – kibővített változata a levéltár kutatótermében érhető el. A nyilvántartó rendszerbe került adatbázisban közel 16 000 érettségiző személyes adatai és vizsgaeredményei lettek rögzítve. Az adatbázis rekordjai a korszakban már működő fővárosi középiskolák iratanyagának a b) állagában, illetve a Budapesti Királyi Tankerületi Főigazgatóság HU BFL VI.502.d állaga alatt érhetőek el.

Az Elektronikus Levéltári Portálon a következőképp böngészhetők a rekordok:

  1. Erre a linkre kattintva eljutunk a BFL-iratok összetett kereséséhez. Itt tudunk például egy általunk keresendő diák nevére rákeresni.
  2. Ha az adatbázisban érintett összes tanulóra vagyunk kíváncsiak, akkor a Részletes keresés opciónál tudjuk szűkíteni a találati halmazt. A kereső kifejezésnél válasszuk a Irattípus szerinti keresést, majd a keresőmezőbe írjuk be az „érettségi anyakönyv” kifejezést.