Az esztergomi Dobó Katalin Gimnázium diákjai Budapest Főváros Levéltárában

2019. április 5-én az esztergomi Dobó Katalin Gimnázium ötödik osztályos diákjai vettek részt Budapest Főváros Levéltára egyik legnépszerűbb levéltár-pedagógiai foglalkozásán.

2019. április 5-én az esztergomi Dobó Katalin Gimnázium ötödik osztályos diákjai vettek részt Budapest Főváros Levéltára egyik legnépszerűbb levéltár-pedagógiai foglalkozásán: a Pál utcai fiúk című regényt dolgozták fel levéltári források segítségével. Korabeli térképek alapján követték a mű hőseit az iskolájukból a grundra, a Füvészkertbe, majd az otthonaikhoz. Eredeti tervrajzok alapján megbeszélték, milyen viszonyok között élt a kis Molnár (akkor még Neumann) Ferenc és Nemecsek Ernő. Iskolai értesítők alapján képet kaptak arról, milyen tanulók voltak a regény szereplői, megtudták azt is, hogy a csupa egyes tanulók egyáltalán nem buktak meg, hanem dicséretet kaptak.

A foglalkozás második részében a levéltár legrégibb és legértékesebb iratai alapján ismerkedtek a középkori írásbeliséggel és a középkori, valamint a kora újkori Pest és Buda történelmével.

foto_2.jpg, – tomak