Az Év Levéltári Kiadványa és Kiállítása díjak 2021

A Magyar Levéltárosok Egyesülete díjátadó ünnepségét 2022. április 6-án tartotta Budapest Főváros Levéltárában.

Osváth Lajos munkásságának és emlékének megőrzésére a család 2021-ben díjat alapított, amelyet a Magyar Levéltárosok Egyesülete gondoz. A díjat első alkalommal ítélte oda a bizottság. Az Osváth Lajos díjat 2021-ben egyesületi munkájáért dr. Takács Edit Budapest Főváros Levéltára nyugalmazott főlevéltárosa kapta.

Az Év Levéltári Kiadványa Díjak elnyerésére a Magyar Levéltárosok Egyesülete pályázatot írt ki magyarországi közlevéltárak, a Magyar Nemzeti Levéltár tagintézményei, nyilvános magánlevéltárak, határon túli magyar vonatkozású iratanyagot őrző egyházi levéltárak számára. A díj elsődleges célja a levéltárak kultúramegőrző, kultúrateremtő szerepének, tudományos eredményeinek bemutatása, ismertetése, népszerűsítése, a levéltári intézmények szellemi műhelyeiből kikerülő kiadványok középpontba állításával.

A díjakat online publikációk, adatbázisok, kiállítások és szakmai kiadványok kategóriákban ítélték oda.

Online publikációk, adatbázisok, online kiállítások kategória első helyezettje a Szovjet táborok magyar foglyai, amelyet a Magyar Nemzeti Levéltára jelentetett meg. A második helyezett, a Főfotó-gyűjtemény, amelyet a Budapest Főváros Levéltára gondoz.

A forráskiadványok kategóriában az első helyezett A miniszter a frontvonalban – Zsindely Ferenc naplója. 1941. február 25. – 1946. március 9. az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára kaidásában. Szerkesztette: Szekér Nóra. A második helyezett, az Összetört emlékezet. Veszprém első világháborús veszteségei levéltári források tükrében, amelyet a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém megyei levéltára adott ki. Szerkesztette: Karika Tímea. A harmadik helyezést a forráskiadványok kategóriában a Magyarnak maradni Erdélyben című kiadvány nyerte el, kiadója a Magyar Nemzeti Levéltár. Szerkesztette: Mikó Zsuzsanna és Szabó Csaba.

A monográfiák, tanulmánykötetek kategóriában díjazottak a következő művek:

Az első helyezett: Fabó Beáta: Budapest katolikus templomépítészete a két világháború között című kiadvány, amelyet Budapest Főváros Levéltára jelentetett meg.
Második helyezést ért el a Politikai reprezentáció a magyar országgyűléseken 1687 és 1765 között című munka, melynek kiadója a Magyar Nemzeti Levéltár. Írta: Hende Fanni.
A kategória harmadik helyezettje a Capella reginalis. A veszprémi püspökség a középkorban című munka, amelyet a Veszprémi Főegyházmegyei Levéltár adott ki. Szerkesztette Karlinszky Balázs – Varga Tibor László.

A hagyományos és online módon rendezett levéltári kiállítások kategóriában a zsűri két első díjat osztott ki: Az Egy diktatúra hagyatéka – Állambiztonsági iratok és történetek című kiállítás az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára tárlata és a Bor mindenkor! Szőlő- és borkultúra a fővárosban a 17. századtól napjainkig című kiállítás, Budapest Főváros Levéltára időszaki kiállítása. A harmadik helyezett a Túlélni a tragédiát – a trianoni békediktátum következményei Vas vármegyében emlékkiállítás című kiállítás, amelyet a Magyar Nemzeti Levéltár Vas Megyei Levéltára rendezett.