Budapest – a város és hídjai kiállítás újabb állomása

Esemény kezdete: 2016.02.08 – 00:00
2016. február 18-án Szentpétervár után újabb állomására érkezett a Budapest Főváros Levéltára és a Szentpétervári Levéltári Bizottság együttműködésében készült Budapest – a város és hídjai című kiállítás.

2016. február 18-án Szentpétervár után újabb állomására érkezett a Budapest Főváros Levéltára és a Szentpétervári Levéltári Bizottság együttműködésében készült Budapest – a város és hídjai című kiállítás. A Murmanszk Megyei Helytörténeti Múzeumban érdeklődők és szakmai közönség jelenlétében Magyarország Szentpétervári Főkonzulátusa részéről Nagy-Rébék Ferenc főkonzul úr nyitotta meg a kiállítást. Orosz részről köszöntőt mondott Sz. Jersov, a Murmanszk Megyei Kulturális Bizottság elnöke.

Szentpéterváron 2015. december 15-én, Tarlós István főpolgármester úr szentpétervári látogatása során nyílt meg a kiállítás, amely a  két intézmény között 2014. november 24-én Szentpéterváron megkötött együttműködési megállapodás keretében jött létre. Az egyezmény egyes pontjai határoztak a levéltári munkatársak tapasztalatcseréjéről, közös konferenciák, tudományos projektek és kiállítások szervezéséről. A 2015 júniusában és szeptemberében lezajlott szakmai tapasztalatcsere után a két intézmény levéltári munkatársai közös munkájának köszönhetően jött létre e kiállítás, miközben folynak a Budapest Főváros Levéltárában 2016. március 22-én megnyíló „Szentpétervári hidak” kiállítás előkészítő munkálatai.

A kölcsönös kiállítások tematikája kézenfekvő volt, hiszen a Budapestet átszelő Duna-hidak ugyanúgy a város jelképeinek számítanak, mint a Szentpétervárt átszelő Néva folyó hídjai, bár ez utóbbi mennyiségében (342 db) messze felülmúlja a budapesti hidak számát. A híd továbbá szimbolikus jelentéssel is bír, ami a murmanszki megnyitón is kiemelésre került: a nemcsak városrészeket köt össze fizikai értelemben, hanem a két országot összekötő tudományos, kulturális kapcsolatokat is jelképezi. Végül a két város történelmi emlékezetét jelentő levéltárak jelentőségére is felhívja a figyelmet: az ott őrzött dokumentumok ugyanúgy összeköttetést képezhetnek a két ország között, mint ahogy a Duna, és a Néva hídjai az egyes városrészek között.

A Murmanszk Megyei Helytörténeti Múzeum 2016. március 18-áig tekinthető meg a kiállítás.

Beszámolók a kiállításról:

http://news.vmurmanske.ru/murmanchane-mogut-uvidet-mosty-budapeshta/

http://mokm51.ru/sobyitiya/tekushhie-vyistavki/vyistavka-mostyi-budapeshta