Budapest az I. világháborúban – A Budapest Időgép új fejlesztései

Esemény kezdete: 2018.11.09 – 10:00
2018. november 9-én 10.00 órakor került megrendezésre a Budapest az I. világháborúban - A Budapest Időgép új fejlesztései. A Tisza-, Károlyi-, Szamuely-, Héjjas-, Rákosi és más perek az interneten című sajtótájékoztató levéltárunkban.

2018. november 9-én 10.00 órakor került megrendezésre a Budapest az I. világháborúban – A Budapest Időgép új fejlesztései. A Tisza-, Károlyi-, Szamuely-, Héjjas-, Rákosi és más perek az interneten című sajtótájékoztató Budapest Főváros Levéltára Gárdonyi Albert termében. Elsőként a házigazda, dr. Kenyeres István főigazgató köszöntötte a megjelenteket. Röviden összefoglalta az alkalmazás újdonságait, hangsúlyozva a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárral való együttműködés fontosságát. Ezután dr. Fodor Péter, a könyvtár főigazgatója a Budapest Időgépet érintő jövőbeli, a 150 éves Budapest évfordulón is túlmutató tervekről beszélt.

A Budapest Időgép legújabb fejlesztéseit dr. Sipos András főosztályvezető mutatta be és hangsúlyozta, hogy az a Time Machine FET Flagship projekt részeként is az élen jár, ahogy ez az idei, október 30–31-én, a svájci Lausanne-ban megrendezett „Time Machine” konferencián is kiderült. Sipos András összefoglalta, hogy eddig mit tartalmazott az alkalmazás, valamint bemutatta élesben, hogy az új fejlesztéseknek és a Szabó Ervin Könyvtár együttműködésének köszönhetően mennyi adat derülhet ki egy bizonyos terület kapcsolati hálójáról, ami által megvalósulhat a nemzetközi projekt víziója, vagyis, hogy tömeges kapcsolathálókon keresztül történeti kutatásokat lehessen végezni. Az új fejlesztéseknek köszönhetően elkészült az 1916. évi rekonstruált várostérkép és be lett illesztve a térinformatikai rendszerbe. Megvalósult az 1916. évi Budapesti Cím- és Lakjegyzékből a ház- és telekjegyzék, valamint ipari, kereskedelmi és intézményi címtári adatok adatbázisba szervezése, és megjelenítése, kereshetővé tétele a térképen, valamint a Magyar Országos Közjegyzői Kamara által támogatott adatfelvitel továbbfejlesztéseként az 1914–1918. évi közjegyzői okiratokra vonatkozó adatok elérhetővé tétele az Időgép térképein navigálva, ilyen módon összekapcsolva az adott ingatlanokat érintő más szöveges és képi forrásokkal. A cél, hogy minél több időmetszettel és adattal bővüljön az adatbázis.

Sándor Tibor, a Szabó Ervin Könyvtár osztályvezetője elmondta, hogy a könyvtár címtárakkal csatlakozott a projekthez fél éve, és válogatva kb. 2000 intézmény, cég és objektum került felvitelre. A FSZEK a projekt keretében még 32 gimnázium iskolai értesítőit, valamint kb. 2500 darab I. világháborús plakátot digitalizált, szövegfelismeréssel. Sándor Tibor a továbblépés lehetőségeit további címjegyzékek feldolgozásában, illetve egy későbbi telefonos applikációban látja.

Dr. Sarusi Kiss Béla, Budapest Főváros Levéltára főosztályvezetője a Hungaricana közgyűjteményi portálon közzétett, kiemelt jelentőségű politikai perek (Tisza-, Károlyi-, Szamuely-, Héjjas-, Rákosi és más perek) anyagának feldolgozását mutatta be és annak technikai megvalósításáról számolt be.

Végül Biszak Sándor az Arcanum Adatbázis Kft-től mondott néhány szót a Budapest Időgép informatikai hátteréről.

 Fotók: BFL / Bartha Levente