Budapest Főváros Levéltára a Múzeumok Éjszakáján

Esemény kezdete: 2021.06.26 – 00:00
Esemény vége: 2021.06.26 – 22:00
Helyszín: Gárdonyi Albert terem
Esemény kategória:
2021. június 26-án, szombaton kerül sor az idei Múzeumok Éjszakájára, melyhez Budapest Főváros Levéltára ebben az évben is csatlakozott.

2021. június 26-án, szombaton kerül sor az idei Múzeumok Éjszakájára, melyhez Budapest Főváros Levéltára ebben az évben is csatlakozott. 16.00 és 23.00 óra között várjuk a programjaink iránt érdeklődőket levéltárunk épületébe. 

Karszalagot vásárolhatnak nálunk is, de a levéltár programjai ingyenesen látogathatók, védettségi igazolvánnyal.

Épületünkben a maszkviselés ajánlott.

Programok:

Következetesség formában és szellemben – Czigler Győző építőművészete

Czigler Győző a magyar historizmus sokat foglalkoztatott építőművésze volt. Műegyetemi tanár, akivel a kor ifjú építészgenerációi sokszor találkoztak tanulmányaik és gyakorlatuk során. Egy sikeres iroda vezetőjeként részt vett Budapest világvárosi arculatának kialakításában. Figyelemre méltó életművet hagyott az utókorra. Fővárosunk neki köszönheti – a teljesség igénye nélkül – az Andrássy úti Saxlehner-palotát, az Alkotmány utcai Kereskedelmi Akadémia épületét, a Hold utcai és Hunyadi téri vásárcsarnokokat, a Központi Statisztikai Hivatal épületét, a Gozsdu-udvart, vagy a Műegyetem kémiai és fizikai épületét a lágymányosi kampuszon. Ő kezdte tervezni Budapest egyik világszerte ismert épületét, a Széchenyi fürdőt, melynek régi szárnya már az építész halálát követően, egykori irodavezetője, Dvořák Ede, illetve jó barátja, Gerster Kálmán tervmódosítása után valósult meg. Szintén Czigler tervei alapján épült fel a balatonfüredi Vaszary-villa, a gyulai József Szanatórium, a szombathelyi Savaria Múzeum, a győri bencés főgimnázium, a sátoraljaújhelyi, fiumei és nagyszebeni törvényszék és fogház, valamint a bécsi Pázmáneum.

A Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ és Budapest Főváros Levéltára közös kiállítása az építőművész születésének 170. évfordulója alkalmából valósult meg, Tóth Enikő és Brunner Attila kurátori munkájával.

A kiállítás egyénileg és tárlatvezetéssel tekinthető meg.

Tárlatvezetés a Következetesség formában és szellemben – Czigler Győző építőművészete című kiállításon

A Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ és Budapest Főváros Levéltára közös kiállítása az építőművész születésének 170. évfordulója alkalmából valósult meg.

A tárlatvezetést a kiállítás kurátorai, Tóth Enikő és Brunner Attila tartják.
A kiállítás egyénileg és tárlatvezetéssel tekinthető meg.
A vezetés időtartama: 60 perc
A vezetések időpontjai:
17.00
18.00
19.00
20.00
Egy csoport maximális létszáma: 10 fő
Helyszín: aula és az I. emeleti kiállítóterem. Találkozás az aulában.

Kamarakiállítás: Budapesti fürdők villanófényben (XX. század)

Kamarakiállítás: Budapesti fürdők villanófényben (XX. század) című tárlaton a fővárosi fürdőélet meghatározó elemei elevenednek meg: Budapest legismertebb, népszerű és egyúttal művészeti, építészeti értékeket képviselő fürdői, mint a Gellért, Lukács, Széchenyi gyógyfürdő; a török fürdők; a margitszigeti Palatinus, valamint a XIII. kerület fiatal strandja, a Dagály.
A kiállítás egyénileg és tárlatvezetéssel tekinthető meg.

Helyszín: Aula

Tárlatvezetés a Budapesti fürdők villanófényben (XX. század) című kiállításon

A vezetés időtartama: 45 perc
A tárlatvezetések időpontjai:
18.15
19.45
20.45
21.30
Egy csoport maximális létszáma: 10 fő
Helyszín: aula

Levéltári séták

A levéltári séták során az érdeklődők csoportosan tekinthetik meg a levéltár épületét, betekintést nyerhetnek a levéltári élet mindennapjaiba. Bekukkanthatnak a nagyközönség elől elzárt helyiségekbe: raktárakba, műhelyekbe.

A séta időtartama: 80-90 perc
A levéltári séták időpontjai:
16.00
16.45
18.30
19.15
20.15
21.00
Egy csoport maximális létszáma: 12 fő
Helyszín: találkozás az aulában.

Családfakutató gyorstalpaló

Szeretné tudni, kik voltak, mivel foglalkoztak, hogyan éltek ősei? Megírná családja történetét, de nem tudja, hogyan kezdjen hozzá? Mindent tudó családfa generátoraink nincsenek, de segítünk eligazodni az anyakönyvek és egyéb elektronikusan és papíralapon elérhető források, illetve levéltári adatbázisok rengetegében. Néhány család példáján keresztül mutatjuk be, hogy milyen előzetes információk birtokában, milyen forráscsoportok megmozgatásával érdemes a felmenők nyomába indulni.

A járványügyi előírások betartása miatt a program az oktatóterem helyett a nagyobb méretű Gárdonyi Albert teremben kerül megrendezésre. Itt sajnos nem tudunk számítógépet biztosítani a résztvevők számára, de az oktatás anyaga ki lesz vetítve. Javasoljuk, hogy saját eszközt (laptop, tablet, okostelefon) hozzanak magukkal. WiFi csatlakozás biztosított.

Időpontok:
16.15 haladó csoport – Megtelt!
17.45 kezdő csoport – Megtelt!
19.30 kezdő csoport – Megtelt!
21.00 kezdő csoport

Helyszín: Gárdonyi Albert terem

A programra az alábbi linken lehet regisztrálni.
 

Könyvvásár

Kiadványaink kedvezményes áron megvásárolhatók!
Levéltárunk kiadványai: http://bparchiv.hu/kiadvanyok

Az esemény hivatalos honlapja: https://muzej.hu/