Budapest Főváros Levéltára és a Ferencvárosi Torna Club közös sajtótájékoztatója

Budapest Főváros Levéltára és a Ferencvárosi Torna Club 2016. február 18-án 11.00 órakor közös sajtótájékoztatót tartott.

Budapest Főváros Levéltára és a Ferencvárosi Torna Club 2016. február 18-án 11.00 órakor közös sajtótájékoztatót tartott Budapest Főváros Levéltárában abból az alkalomból, hogy a a Fradi Múzeumnak a Nagy Béla által hátrahagyott örökség kiadványokban megtestesülő anyaga publikálásra került a Hungaricana Közgyűjteményi Portálon.

Budapest Főváros Levéltára részéről Dr. Kenyeres István főigazgató köszöntötte a sajtó képviselőit és a megjelent vendégeket. Röviden beszélt a Torna Club és a Levéltár közötti 2015. január 27-én aláírt együttműködési megállapodás megkötésének előzményeiről. A megállapodás keretében a két fél vállalta, hogy minden területen támogatják egymást, amely az FTC múltjának feltárására, megismerésére irányul. Budapest Főváros Levéltára segítséget nyújtott a Fradi Múzeumnak a Nagy Béla által hátrahagyott örökség kiadványokban megtestesülő anyagának digitális feldolgozásában és a magyarországi Közgyűjteményi Portálon való publikálásban.

A Ferencvárosi Torna CLub részéről Nyíri Zoltán, a Ferencvárosi Torna Club operatív igazgatója köszöntötte a vendégeket. A két intézmény közötti megállapodást modell értékűnek nevezte. Hangsúlyozta, hogy a Fradi történelme összefonódott Budapest történelmével, ezért is úttörő jelentőségű a Budapest legnagyobb klubjának történetét megőrizni és az interneten elérhetővé tenni. Kiemelte, hogy a megállapodás nem jöhetett volna létre a Fradi Múzeum igazgatója, Tobak Csaba kezdeményező szerepe nélkül, valamint Nagy Béla nélkül, aki gyűjtő munkájának köszönhetően egyáltalán létrejöhetett a Múzeum. Köszöntőjét azzal fejezte be, hogy a klubvezetés nagyon fontos feladata a jövő építése, de legalább ugyanolyan fontos a történetének megőrzése is, és ezért köszönet illeti nem csak a résztvevő intézményeket, hanem a Fradi Baráti Körét is.

Dr. Markója Szilárd, az Országgyűlési Könyvtár igazgatója, a Hungaricana Közgyűjteményi Portál üzemeltetője bevezetőjében sporttörténeti jelentőségűnek nevezte, hogy a legnagyobb tornaklub történelmének forrásai és kiadványai elérhetővé váltak a közgyűjteményi portálon. A következőkben röviden összefoglalta a Magyarország legnézettebb portálja tartalomszolgáltatásának legfontosabb paramétereit: az oldalon 86 TB, azaz 12,5 millió oldalnyi dokumentum érhető el. Ezután Kenyeres István beszélt arról, hogy a portálon 1,3 millió oldalnyi szövegesen kereshető dokumentum található, ebből mintegy 35 ezer oldalt tesz ki a Fradi anyaga. Miután a portálon gyorsan és hatékonyan lehet együtt keresni az összes tartalomban, érdemes például a tanácsülési anyagban is rákeresni a Fradira. 

Végül Biszak Sándor az Arcanum Adatbázis Kft. ügyvezető igazgatója beszélt a Fradi kiadványok digitalizálásáról és az anyagban való kereshetőség lehetőségeiről. Előadását személyes élményekkel kezdte: többek között arról is beszélt, hogyan ismerkedett meg Nagy Béla nevével. E személyes élmények miatt is nagy örömöt jelentett számára a Fradi anyag digitalizálásának lehetősége. Kiemelte, hogy a Fradi önálló adatbázisként és honlapként van jelen a Hungaricánán, miközben a közös kereső által az össztartalomban rá lehet keresni a Fradira. Mindez olyan források elérhetőségét – pl. megyei napilapok tartalmai – elérhetővé teszi, amire korábban szinte kivitelezhetetlen volt. 

Hírek a sajtótájékoztatóról:

https://www.fradi.hu/labdarugas/elso-csapat/hirek/eredmenyes-egyuttmukodes-12809

http://ulloi129.hu/2016/02/18/kenyeres-istvan-a-fradi-tortenete-lenyomata-a-magyar-tortenelem-utolso-bo-evszazadanak/

http://ulloi129.hu/2016/02/18/fontos-hogy-elerhetove-tegyuk-a-legjelentosebb-iratokat/

http://nol.hu/sport/megcsiptuk-fradi-dezso-1602289

http://www.mediaklikk.hu/video/ma-delelott-2016-02-18-i-adas/  (az élő kapcsolást 1 óra 15 perctől láthatják)

http://ulloi129.hu/2016/02/10/a-fraditv-hetfoi-adasa-41/