Budapesti Levéltári Mozaikok 2023/10. Haraszti Viktor: Egy megvalósulatlan álom: A fővárosi levéltár elhelyezése 1945 után. Az Úri u. 64-66. sz. épület levéltári célú újjáépítési tervei

A Budapesti Levéltári Mozaikok legújabb, 2023/10. számában Haraszti Viktor a fővárosi levéltár második világháború utáni elhelyezésének problematikájával ismerteti meg az olvasót.

A Fővárosi Levéltár iratanyagát a II. világháború végén a Bazilika altemplomába menekítették a Városháza Légoltalmi Letétgyűjtemény részeként, ahol károsodás nélkül vészelte át a világégést. Az altemplom ugyan alkalmatlan volt iratanyag hosszabb távú tárolására, de a főváros a világháború utáni időkben nem a levéltári anyag méltó elhelyezését tartotta az elsők közt megoldandó problémának, a levéltár mindenkori vezetői hiába sürgették a kérdés rendezését. 1949-ben a főváros tervei között szerepelt az egykori birodalmi német nagykövetség Úri u. 64-66. sz. alatti épületének megvásárlása levéltári célokra, az ezzel kapcsolatos átalakítási, újjáépítési tervek is elkészültek.

A tanulmány a Budapesti Levéltári Mozaikok honlapján olvasható.