Fotómesék

Budapest Főváros Levéltára a Csepeli munkásról szóló közléssel újraindítja a Fotómesék című rovatát. Olyan fényképeket szeretnénk itt hónapról hónapra közzétenni, amelyek részben levéltárunk fotótári gyűjteményében találhatók, részben pedig családi vagy személyi iratanyaghoz kapcsolódnak.

Budapest Főváros Levéltára a Csepeli munkásról szóló közléssel újraindítja a Fotómesék című rovatát. Olyan fényképeket szeretnénk itt hónapról hónapra közzétenni, amelyek részben levéltárunk fotótári gyűjteményében találhatók, részben pedig családi vagy személyi iratanyaghoz kapcsolódnak. Ennek révén kívánjuk felhívni az érdeklődő közönség figyelmét a levéltárunk őrizetében lévő gazdag és változatos fotóállományra.

A fotótári képeket lapozgatva megismerhetjük a főváros dinamikusan változó arculatát, és lakóinak életét a millenniumi időktől kezdve napjainkig. A több mint százezer papírképből és kétszázezer digitális fotóból álló gyűjtemény értékes részét képezi a Klösz György által több, mint 120 éve készített fotósorozat, az első világháború galíciai hadszínterén készült képgyűjtemény, a Csepel Művekről készült amatőr és profi fényképészek által készített fotók, vagy az 1956 tavaszán lencsevégre kapott felvételek Budapest belső kerületeiről. Külön érdekessége a fotótári állománynak az a több mint ezer darabból álló képeslapgyűjtemény, amely megörökíti számunkra az egykori városrészek helyi jellegzetességeit a köztéri szobroktól kezdve a városházán át a helyi iskolákig, templomokig vagy éppen a szórakozóhelyekig.

A magánirat-gyűjtési programunk során szintén több ezres nagyságrendben kerültek levéltárunkba fényképsorozatok, amelyek a 19. század végétől napjainkig nyújtanak egyedülálló betekintést a fővárosi lakosok mindennapjaiba.

A rovat vezetője: Csiffáry Gabriella és Koltai Gábor.