Ismerkedés a levéltár kincseivel – pedagógusok szakmai látogatása

A közelmúltban a nyolcvanéves fennállását ünneplő Fővárosi Iskolaszanatórium Általános Iskola és Gimnáziumának nevelőtestülete járt levéltárunkban.

A közelmúltban a nyolcvanéves fennállását ünneplő Fővárosi Iskolaszanatórium Általános Iskola és Gimnáziumának nevelőtestülete járt levéltárunkban. A tartós gyógykezelés alatt álló gyermekek kórházi oktatásával, nevelésével foglalkozó pedagógusok először a levéltár sokszínű pedagógiai programkínálatát és a magániratok jelentőségét ismerhették meg. A későbbiekben a kulisszák mögé nyerhettek bepillantást, amikor a levéltárban található számos érdekességből kaptak egy kis ízelítőt. Megtekintették többek között Radnóti Miklós érettségi eredményeit, valamint olyan elemi iskolák anyakönyveit, melyekben Karinthy Frigyes, Arthur Koestler vagy éppen Rejtő Jenő múltjának egy szeletével találkozhattak. Néhány egészségügyi intézmény iratanyagát is megnézték, így az Irgalmas Rend legkorábbi, 18. század közepéről fennmaradt halotti anyakönyvét, illetve a Rókus Kórház 1798-ból származó legkorábbi szabályzatait, boncolási jegyzőkönyveket, elmegyógyintézeti jelentéseket. Magának az iskolának is található 1935 és 1991 között keletkezett iratanyaga Budapest Főváros Levéltárában (BFL VIII.1381).

Az előadásokat és bemutatókat a pedagógus csoport nagy lelkesedéssel és érdeklődéssel fogadta, látogatásukat ezúton is köszönjük!

Arthur Koestler iskolai bizonyítványa
Karinthy Frigyes iskolai bizonyítványa