Budapest neoreneszánsz építészete – Tanulmányok a 2008. november 18-án Budapest Főváros Levéltárában rendezett konferencia anyagából

Szerző(k): Csáki Tamás – Hidvégi Violetta
Szerkesztő(k): Ritoók Pál
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2009
Ár: Elfogyott!

Tisztelt Megrendelőnk!

A levéltár kiadványait kétféleképpen tudjuk Önhöz eljuttatni. Kérjük, hogy olvassa el az alábbi tájékoztatót a megrendelés menetéről.

Személyes átvétel

A kiadványok személyesen átvehetők és megvásárolhatók Budapest Főváros Levéltára IV. emeleti pénztárában, a kutatószolgálat nyitvatartási idejében:

Postai úton

Kérjük emailben küldje el nekünk az alábbi információkat:

  • Megrendelt kiadvány(ok) címe(i)
  • Szállítási cím
 
Kollégánk tájékoztatni fogja a végösszegről (szállítási díjjal együtt) melynek beérkezése után postára adjuk megrendelését.
 

Budapest Főváros Levéltárának kiadásában megjelent a Budapest neoreneszánsz építészete című tanulmánykötet. A könyvben szereplő tanulmányok és képek A Reneszánsz Éve keretében 2008 őszén levéltárunkban megrendezett konferencia, valamint terv- és fotókiállítás anyagát mutatják be. A könyv szerkesztője Csáki Tamás, Hidvégi Violetta és Ritoók Pál.
A korszak kutatói körülhatárolják a historizáló neoreneszánsz fogalmát és a stílus forrásait, bemutatják annak legkorábbi magyarországi jelentkezését, tárgyalják a városépítészetben is megragadó sajátosságait. Más tanulmányok azt vizsgálják, hogy a XIX. század második felének építészeti feladatainál hogyan, milyen módosításokkal tudták alkalmazni a mintának tekintett reneszánsz épületek szerkesztési és formai megoldásait. Az előadások második része egy tervezői munkásság, városépítészeti egység vagy konkrét épület elemzése révén tárja az olvasó elé a főváros neoreneszánsz építészetét.