Egyedül a nagyvárosban. Garzonotthonok és lakóik Budapesten a 19. század derekától az 1940-es évekig

Szerző(k): Verő-Valló Judit
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2024
Ár: Akció! 5450 Ft helyett 30% kedvezménnyel!
egyedül a nagyvárosban

Tisztelt Megrendelőnk!

A levéltár kiadványait kétféleképpen tudjuk Önhöz eljuttatni. Kérjük, hogy olvassa el az alábbi tájékoztatót a megrendelés menetéről.

Személyes átvétel

A kiadványok személyesen átvehetők és megvásárolhatók Budapest Főváros Levéltára IV. emeleti pénztárában, a kutatószolgálat nyitvatartási idejében:

Postai úton

Kérjük emailben küldje el nekünk az alábbi információkat:

  • Megrendelt kiadvány(ok) címe(i)
  • Szállítási cím
 
Kollégánk tájékoztatni fogja a végösszegről (szállítási díjjal együtt) melynek beérkezése után postára adjuk megrendelését.
 

A 19–20. századi szaporodó nagyvárosokban, új metropoliszokban korábban sosem látott arányban jelentek meg az egyedül élő emberek, mai szóhasználattal „szinglik”. Kötetünk elsősorban a budapesti egyedülállókról, ahogy korábban nevezték őket, garzonemberekről, majd az 1920-as évektől felbukkanó garzonnőkről és a számukra kialakított speciális kislakásforma: a garzonlakás születéséről, lakás- és bérháztörténeti hátteréről szól sokféle forrás – történeti statisztikai adatok, sajtó és irodalmi szövegek, egodokumentumok – felhasználásával. A magyar főváros mellett az olvasó képet kaphat az észak-amerikai, nyugat-európai nagyvárosi egyedülállók életéről, lakáskörülményeiről, vagy például a speciális angolszász „családpótló” boardinghouse-rendszerről. Személyes történetek hozzák közelebb az olvasóhoz az 1930-as évek budapesti „szinglijeinek” lakásproblémáit. Olvashatunk Gobbi Hilda lakhatási kálváriájáról, Hegedős Károly építész szobabérleteiről, garzonotthonairól, az ott vívott küzdelmeiről. Radnóti Miklós és Radnótiné Gyarmati Fanni garzontörténetén keresztül pedig tanúi lehetünk annak, miképp erősödik a jövőtlenség, kiúttalanság érzése a napi egzisztenciális problémákkal küszködő zsidó származású értelmiségi házaspárban, és hogyan válik kislakásuk a családalapításra is alkalmas nagyobb otthon felé vezető átmeneti megoldás helyett a nagy nehézségek árán megtartott „béke szigetévé”.