„Engesztelhetetlen gyűlölet”. Válás Budapesten (1850-1914)

Szerző(k): Nagy Sándor
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2018
Ár: Akció! 2900 Ft helyett 30% kedvezménnyel!

Tisztelt Megrendelőnk!

A levéltár kiadványait kétféleképpen tudjuk Önhöz eljuttatni. Kérjük, hogy olvassa el az alábbi tájékoztatót a megrendelés menetéről.

Személyes átvétel

A kiadványok személyesen átvehetők és megvásárolhatók Budapest Főváros Levéltára IV. emeleti pénztárában, a kutatószolgálat nyitvatartási idejében:

Postai úton

Kérjük emailben küldje el nekünk az alábbi információkat:

  • Megrendelt kiadvány(ok) címe(i)
  • Szállítási cím
 
Kollégánk tájékoztatni fogja a végösszegről (szállítási díjjal együtt) melynek beérkezése után postára adjuk megrendelését.
 

Nagy Sándor a „Disszertációk Budapest Főváros Levéltárából” 5. köteteként és a „Magyar Családtörténetek: Tanulmányok” 2. köteteként megjelent munkájában a magyar főváros 19. századi válási népmozgalmának felvázolására vállalkozott. Azt vizsgálta, hogy milyen szerepet játszott a házasságok szabályozásában és a házassági konfliktusok kezelésében a jog, valamint a jogot előállító aktorok – az államtól kezdve, a bíróságokon át, egészen az érintett házaspárokig. A válóperes iratanyag elemzése – a 19. század végéig csak a válások éves számát közlő publikált válási statisztikákkal szemben – módot adott a budapesti válóperes felek teljesen újszerű, sokoldalú történeti demográfiai, illetőleg szociológiai vizsgálatára is.

A kötet Budapest Főváros Levéltára és a „Magyar családtörténet a modernitás előtt: Gyermekkor és mozaikcsaládok a 16–19. században címen futó Lendület családtörténeti kutatási projekt közös kiadványa, a Budapest Főváros Levéltára és  az MTA BTK TTI közötti együttműködési megállapodás alapján jött létre. Megjelentetését a Nemzeti Kulturális Alap Könyvkiadási Kollégiuma támogatta.