Önéletrajz és filozófia. Tanulmányok Heller Ágnes emlékére

Szerkesztő(k): Kis-Jakab Dóra – Szücs László Gergely
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2022
Ár: Akció! 3800 Ft helyett 30% kedvezménnyel!

Tisztelt Megrendelőnk!

A levéltár kiadványait kétféleképpen tudjuk Önhöz eljuttatni. Kérjük, hogy olvassa el az alábbi tájékoztatót a megrendelés menetéről.

Személyes átvétel

A kiadványok személyesen átvehetők és megvásárolhatók Budapest Főváros Levéltára IV. emeleti pénztárában, a kutatószolgálat nyitvatartási idejében:

Postai úton

Kérjük emailben küldje el nekünk az alábbi információkat:

  • Megrendelt kiadvány(ok) címe(i)
  • Szállítási cím
 
Kollégánk tájékoztatni fogja a végösszegről (szállítási díjjal együtt) melynek beérkezése után postára adjuk megrendelését.
 

Heller Ágnes, a közelmúltban elhunyt világhírű filozófus (1929–2019) nem akart „muzealizált” szerzővé válni. A róla szóló interjúregény (Bicikliző majom, 1998) és Heller privát filozófiatörténete (Filozófiám története, 2009) azonban arról tanúskodik, hogy intenzíven foglalkoztatta a kérdés: milyen narratívában mondható el életének és szellemi fejlődésének a története. Az önéletrajz problémája elméleti szinten is érdekelte, átfogó filozófiai munkát írt Az önéletrajzi emlékezés filozófiájáról (2015). A kötetünkben szereplő tanulmányokat az (ön)életrajzról szóló gondolatai inspirálták. Helyet kaptak benne Heller és más filozófusok életrajzáról szóló elemzések, és több írás foglalkozik a memoárirodalom fellendüléseinek történeti kontextusával, a kollektív és személyes emlékezet, a filozófia és az egyéni önkifejezés viszonyával.

A kötet a 2021. március 11–12-én Budapest Főváros Levéltárában Önéletrajz és filozófia címmel, Heller Ágnes tiszteletére rendezett konferencián elhangzott előadásokból készült tanulmányokat tartalmazza.