Urbs Magyar Várostörténeti Évkönyv XII.

Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2017
Ár: Akció! 2500 Ft helyett 30% kedvezménnyel!

Tisztelt Megrendelőnk!

A levéltár kiadványait kétféleképpen tudjuk Önhöz eljuttatni. Kérjük, hogy olvassa el az alábbi tájékoztatót a megrendelés menetéről.

Személyes átvétel

A kiadványok személyesen átvehetők és megvásárolhatók Budapest Főváros Levéltára IV. emeleti pénztárában, a kutatószolgálat nyitvatartási idejében:

Postai úton

Kérjük emailben küldje el nekünk az alábbi információkat:

  • Megrendelt kiadvány(ok) címe(i)
  • Szállítási cím
 
Kollégánk tájékoztatni fogja a végösszegről (szállítási díjjal együtt) melynek beérkezése után postára adjuk megrendelését.
 

2015 novemberében rendezte meg Budapest Főváros Levéltára és az Urbs Magyar Várostörténeti Évkönyv szerkesztősége a Városok és természeti erőforrások című konferenciáját. A tanácskozáson elhangzott, a városok és a víz kapcsolatával foglalkozó tanulmányok az Urbs X–XI. kötetében jelentek meg. Jelen kötet az ásványkincsek városalakító hatásával és hasznosításával foglalkozó konferencia-előadások szerkesztett tanulmányait foglalja magába. A kiadvány külső megjelenésében – a múlt évben bevezetett gyakorlat szerint – a jelzett témában megjelent tanulmányok tematikájához (bányászat, bányavárosok) igazodik. Az ásványkincsek városalakító hatásait bemutató és elemző írások mellé két szlovák történész egy-egy bányászattörténeti cikkét válogattuk be. A „bányászati blokk” kiegészül a Közlemények és a Műhely rovattal, a Kárpát-medencei várostörténet 2014. és 2015. évi bibliográfiájával, és a friss hazai és külföldi várostörténeti termést elemző recenziókkal.

Az Urbs XII. száma szomorú kötelezettségnek tett eleget: e számban búcsúztunk Bácskai Verától (1930–2018), a magyar társadalom- és várostörténet-írás iskolateremtő személyiségétől Gyáni Gábor nekrológjával.

A kiadvány a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Bányászati Szövetség támogatásával jött létre.