Urbs Magyar Várostörténeti Évkönyv XIV.

Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2020
Ár: Akció! 2500 Ft helyett 30% kedvezménnyel!

Tisztelt Megrendelőnk!

A levéltár kiadványait kétféleképpen tudjuk Önhöz eljuttatni. Kérjük, hogy olvassa el az alábbi tájékoztatót a megrendelés menetéről.

Személyes átvétel

A kiadványok személyesen átvehetők és megvásárolhatók Budapest Főváros Levéltára IV. emeleti pénztárában, a kutatószolgálat nyitvatartási idejében:

Postai úton

Kérjük emailben küldje el nekünk az alábbi információkat:

  • Megrendelt kiadvány(ok) címe(i)
  • Szállítási cím
 
Kollégánk tájékoztatni fogja a végösszegről (szállítási díjjal együtt) melynek beérkezése után postára adjuk megrendelését.
 

Az Urbs Magyar Várostörténeti Évkönyv 14. kötete a mindennapi és ünnepi térhasználattal, a városi tér szimbolikájával, identitásformáló szerepével, a felette gyakorolt hatalom és felügyelet körüli konfliktusokkal foglalkozik. A témához kapcsolódó tanulmányok a 2017-ben megrendezett „Város – liget – köztér – szórakozás” című hatodik magyar várostörténeti konferencián hangzottak el.

A nyilvános terek használatának vizsgálata az 1990-es évek óta áll a történészek érdeklődésének középpontjába. Könyvek, tanulmányok sokasága foglalkozott és foglalkozik a városi terek szimbolikus és rituális használatával, a terek átalakulásaival és ennek kapcsán a térért folyó versengés hatalmi, politikai aspektusaival. Az egyes konkrét városi terek ilyenfajta megjelenítésének, kutatásának számos előnye van. Lehetőséget ad a várostervezés, az építészet, a társadalom és a társadalmi gyakorlatok együttes tanulmányozására, valamint lehetővé teszi, hogy egy adott teret, közteret a hétköznapi helyzetekben és kivételes események alkalmával egyaránt vizsgálni lehessen.

A 19. századtól kezdve minden politikai entitás – birodalmak, dinasztiák, nemzetek stb. – törekedett arra, hogy a városi teret saját önreprezentációjának céljaira használja fel. A hatalmi törekvéseket kifejező téralakítás és az ezekre adott társadalmi válaszok azonban a témának csak az egyik vetületét jelentik. A térért való küzdelem a városi társadalom különböző csoportjai, közösségei, a különböző térhasználati módok és igények között akkor is zajlik a mindennapokban, amikor ez éppen nem nyilvánul meg látványos konfliktusokban és szimbolikus gesztusokban. További megközelítési lehetőséget jelent a nyilvános városi térben/térről szerzett személyes élményanyag vizsgálata, valamint ennek szerepe az identitás formálódásában.

A kötet a Műhely rovatban megjelent írásokkal, a Kárpát-medencei várostörténet 2018. évi bibliográfiájával, végül a friss hazai és külföldi várostörténeti termést elemző recenziókkal egészül ki.

A kiadvány a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.