URBS Magyar Várostörténeti Évkönyv XVI.

Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2022
Ár: Akció! 3900 Ft helyett 30% kedvezménnyel!

Tisztelt Megrendelőnk!

A levéltár kiadványait kétféleképpen tudjuk Önhöz eljuttatni. Kérjük, hogy olvassa el az alábbi tájékoztatót a megrendelés menetéről.

Személyes átvétel

A kiadványok személyesen átvehetők és megvásárolhatók Budapest Főváros Levéltára IV. emeleti pénztárában, a kutatószolgálat nyitvatartási idejében:

Postai úton

Kérjük emailben küldje el nekünk az alábbi információkat:

  • Megrendelt kiadvány(ok) címe(i)
  • Szállítási cím
 
Kollégánk tájékoztatni fogja a végösszegről (szállítási díjjal együtt) melynek beérkezése után postára adjuk megrendelését.
 

Budapest Főváros Levéltára, az MTA Történettudományi Bizottság Várostörténeti Albizottsága, valamint az Urbs Várostörténeti Évkönyv szerkesztősége 2021. november 15–16. napján tartotta a VIII. Magyar Várostörténeti Konferenciát, amely ezúttal A szőlőművelés, bortermelés, borforgalmazás szerepe a városok életében címmel került meghirdetésre. Ezen kötet a konferencián elhangzott előadások alapján született válogatott tanulmányokat foglalja magába.

A szőlőhegyek, mint a városok mezőgazdasági művelés alá vett külterületei, nyilvántartásuk, a műveltetés menete, valamint a bortermelés és borforgalmazás szerepe, és az ahhoz kapcsolódó várospolitikai-gazdasági kérdések mind olyan témák, amelyekre a várostörténeti kutatások ezidáig kevéssé fókuszáltak, így a kötet egyúttal kísérlet a szőlő, a bor és a városok múltjának újszerű bemutatására. A közölt esettanulmányok témái térben és időben szerteágazóak, a kötet egésze ennek ellenére megkísérel átfogó képet adni a Kárpát-medence városai és borvidékei (Pozsonytól Egerig, Budától Szabadkáig, Tokaj-Hegyaljától Arad-Ménesig) és a szőlő, bor sokrétű kapcsolatáról a középkortól a 20. század második feléig, egyúttal kiindulópontjai lehetnek további ilyen irányú várostörténeti kutatásoknak.

A kiadvány megjelentetése a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.