„Vadházasság” Pesten – válás Budán. Egy budai orvos mozaikcsaládjának története a 19–20. században

Szerző(k): Nagy Sándor
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2023
Ár: Akció! 3590 Ft helyett 30% kedvezménnyel!

Tisztelt Megrendelőnk!

A levéltár kiadványait kétféleképpen tudjuk Önhöz eljuttatni. Kérjük, hogy olvassa el az alábbi tájékoztatót a megrendelés menetéről.

Személyes átvétel

A kiadványok személyesen átvehetők és megvásárolhatók Budapest Főváros Levéltára IV. emeleti pénztárában, a kutatószolgálat nyitvatartási idejében:

Postai úton

Kérjük emailben küldje el nekünk az alábbi információkat:

  • Megrendelt kiadvány(ok) címe(i)
  • Szállítási cím
 
Kollégánk tájékoztatni fogja a végösszegről (szállítási díjjal együtt) melynek beérkezése után postára adjuk megrendelését.
 

Budapest Főváros Levéltára és a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézete közös kiadásában megjelent Nagy Sándor „Vadházasság” Pesten – válás BudánEgy budai orvos mozaikcsaládjának története a 19–20. században című kötete a Levéltár Várostörténeti tanulmányok sorozata 17. köteteként, valamint az Intézet Magyar Családtörténetek: Tanulmányok sorozat 8. részeként.

Hogyan csalhatta feleségét éveken át Vörös Richárd vízivárosi orvos az 1880-as években? Miért nem lepleződött le, miközben környezetében sokan tudtak törvénytelen kapcsolatáról? Amikor pedig egy véletlen folytán minden ki­tudódott, hogyan tudott elválni Budán, katolikus nejétől? Bármily hihetetlen, a doktor nem pusztán szeretőt tartott, hanem a pesti oldalon új családot ala­pított egy vagyonos bécsi polgárnővel, négy természetes gyerekkel – az elvált nő saját fián és leányán kívül. A kapcso­lat tragikusan végződött: a válást követő házasságkötés után az asszony elhunyt, és a hat gyerek nevelésének gondja párja nyakába szakadt. A budai orvos új feleséget volt kénytelen házhoz hozni, aki viszont, miután két újabb gyereket szült, „gonosz mostohaként” kitúrta az elhunyt feleség gyerekeit örökségükből. Miért engedte ezt az idősödő orvos azok után, amin szerelmével együtt egykor keresztülment? Milyen következmé­nyekkel járt a szakítás a gyerekek pálya­futására, családi életére? Az izgalmas egyéni sorsok mellett, a könyvben olyan általánosabb kérdések is felmerülnek, mint fővárosi nagycsaládok, a középosztályi életszínvonal fenntartásának századfordulós nehézségei, a korabeli infláció, valamint a családi titkok generációkon át húzódó hatása.

A kötet elektronikus formátumban is letölthető.