Internálás és internálótáborok Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegyében az első világháború alatt

2023. augusztus 03.
somogyi_kotet.jpg
Ára: 
Akció! 3490 Ft helyett 30% kedvezménnyel!
Kiadás helye: 
Budapest
Kiadás éve: 
2023
Szerző(k): 
Somogyi László

Tisztelt Megrendelőnk!

A levéltár kiadványait kétféleképpen tudjuk Önhöz eljuttatni

  • személyes átvétel útján
  • postán

Kérjük, hogy olvassa el az alábbi tájékoztatót a megrendelés menetéről.

Postai úton

Postai kézbesítés esetén kérjük, hogy utalja át a levéltár bankszámlaszámára a megrendelni kívánt kiadvány(ok) árát + postaköltséget. Amennyiben több kiadványt rendel, munkatársunk értesíti a postaköltség összegéről.

Budapest Főváros Levéltára bankszámlaszáma: 11784009-15490737 (OTP)

A megrendelő e-mail és a megrendelt kiadvány(ok) ellenértékének beérkezését követően intézményünk postára adja az elektronikus levélben szereplő címre a csomagot.

 

Személyes átvétel útján

A kiadványok személyesen átvehetők és megvásárolhatók Budapest Főváros Levéltára IV. emeleti pénztárában, a pénztári órák alatt:

Hétfő: 9.00–16.00
Kedd: 9.00–18.00
Szerda: 9.00–16.00
Csütörtök: 9.00–18.00
Péntek: Átmenetileg zárva

 

További felvilágosítás:
Tel.: +36-1-298-7520 
E-mail írásához kattintson ide.

 

 

 

Az első világháború utáni magyar memoárirodalom jelentős része foglalkozott a hadifogságban eltöltött évek személyes élményeivel. Kevésbé került be a hazai köztudatba a fogság egy másik, főként civileket érintő formája, az internálás, amely a háborús erőszaknak korábban Európában ismeretlen színterét nyitotta meg. Magyarországon a történész szakma gyakorlatilag semmilyen figyelmet nem szentelt az első világháború alatt magyar internálótáborokba zárt, illetve rendőri felügyelet alá helyezett külföldi, és a „belső ellenségként” kezelt, nem mellékesen magyar állampolgárságú, de általában nem magyar nemzetiségű állampolgárokkal való bánásmódnak. Ezért is fontos Somogyi László munkája, aki e hiányosságot igyekszik pótolni.A szerző a Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegye területén, elsősorban a Tápiósülyön, Vácon és Cegléden létrehozott három nagy tábor működésén keresztül kívánja bemutatni az első világháború ideje alatt gyűjtőtáborokba és rendőri felügyelet alá helyezett civilek sorsára fókuszálva az internálást, valamint ennek a történeti léptékét tekintve viszonylag új fogva tartási modellnek – az eddig feltárt források alapján – Magyarországon alkalmazott rendszerét. Jelen kötet alapját képezheti a háború alatt Magyarországon működtetett civil internálótábor-hálózat minél teljesebb feltérképezésének és az eddig jóformán ismeretlen, ám sajátságos rendészeti eljárás feltárásának.