Urbs Magyar Várostörténeti Évkönyv XIV.

2020. szeptember 18.
2019_urbs_konyvborito_elolap.jpg
Ára: 
Akció! 2500 Ft helyett 30% kedvezménnyel!
Kiadás helye: 
Budapest
Kiadás éve: 
2020

Tisztelt Megrendelőnk!

A levéltár kiadványait kétféleképpen tudjuk Önhöz eljuttatni

  • személyes átvétel útján
  • postán

Kérjük, hogy olvassa el az alábbi tájékoztatót a megrendelés menetéről.

Postai úton

Postai kézbesítés esetén kérjük, hogy utalja át a levéltár bankszámlaszámára a megrendelni kívánt kiadvány(ok) árát + 1560 Ft postaköltséget. Amennyiben több kiadványt rendel, munkatársunk értesíti a postaköltség összegéről.

Budapest Főváros Levéltára bankszámlaszáma: 11784009-15490737 (OTP)

A megrendelő e-mail és a megrendelt kiadvány(ok) ellenértékének beérkezését követően intézményünk postára adja az elektronikus levélben szereplő címre a csomagot.

 

Személyes átvétel útján

A kiadványok személyesen átvehetők és megvásárolhatók Budapest Főváros Levéltára IV. emeleti pénztárában, a pénztári órák alatt:

Hétfő: 9.00–16.00
Kedd: 9.00–18.00
Szerda: 9.00–16.00
Csütörtök: 9.00–18.00
Péntek: 8.00–13.00

 

További felvilágosítás:
Tel.: +36-1-298-7520 
E-mail írásához kattintson ide.

 

 

 

Az Urbs Magyar Várostörténeti Évkönyv 14. kötete a mindennapi és ünnepi térhasználattal, a városi tér szimbolikájával, identitásformáló szerepével, a felette gyakorolt hatalom és felügyelet körüli konfliktusokkal foglalkozik. A témához kapcsolódó tanulmányok a 2017-ben megrendezett „Város – liget – köztér – szórakozás” című hatodik magyar várostörténeti konferencián hangzottak el.

A nyilvános terek használatának vizsgálata az 1990-es évek óta áll a történészek érdeklődésének középpontjába. Könyvek, tanulmányok sokasága foglalkozott és foglalkozik a városi terek szimbolikus és rituális használatával, a terek átalakulásaival és ennek kapcsán a térért folyó versengés hatalmi, politikai aspektusaival. Az egyes konkrét városi terek ilyenfajta megjelenítésének, kutatásának számos előnye van. Lehetőséget ad a várostervezés, az építészet, a társadalom és a társadalmi gyakorlatok együttes tanulmányozására, valamint lehetővé teszi, hogy egy adott teret, közteret a hétköznapi helyzetekben és kivételes események alkalmával egyaránt vizsgálni lehessen.

A 19. századtól kezdve minden politikai entitás – birodalmak, dinasztiák, nemzetek stb. – törekedett arra, hogy a városi teret saját önreprezentációjának céljaira használja fel. A hatalmi törekvéseket kifejező téralakítás és az ezekre adott társadalmi válaszok azonban a témának csak az egyik vetületét jelentik. A térért való küzdelem a városi társadalom különböző csoportjai, közösségei, a különböző térhasználati módok és igények között akkor is zajlik a mindennapokban, amikor ez éppen nem nyilvánul meg látványos konfliktusokban és szimbolikus gesztusokban. További megközelítési lehetőséget jelent a nyilvános városi térben/térről szerzett személyes élményanyag vizsgálata, valamint ennek szerepe az identitás formálódásában.

A kötet a Műhely rovatban megjelent írásokkal, a Kárpát-medencei várostörténet 2018. évi bibliográfiájával, végül a friss hazai és külföldi várostörténeti termést elemző recenziókkal egészül ki.

 

A kiadvány a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.