URBS Magyar Várostörténeti Évkönyv XVI.

2022. december 06.
Urbs_borito.jpg
Ára: 
Akció! 3900 Ft helyett 30% kedvezménnyel!
Kiadás helye: 
Budapest
Kiadás éve: 
2022

Tisztelt Megrendelőnk!

A levéltár kiadványait kétféleképpen tudjuk Önhöz eljuttatni

  • személyes átvétel útján
  • postán

Kérjük, hogy olvassa el az alábbi tájékoztatót a megrendelés menetéről.

Postai úton

Postai kézbesítés esetén kérjük, hogy utalja át a levéltár bankszámlaszámára a megrendelni kívánt kiadvány(ok) árát + postaköltséget. Amennyiben több kiadványt rendel, munkatársunk értesíti a postaköltség összegéről.

Budapest Főváros Levéltára bankszámlaszáma: 11784009-15490737 (OTP)

A megrendelő e-mail és a megrendelt kiadvány(ok) ellenértékének beérkezését követően intézményünk postára adja az elektronikus levélben szereplő címre a csomagot.

 

Személyes átvétel útján

A kiadványok személyesen átvehetők és megvásárolhatók Budapest Főváros Levéltára IV. emeleti pénztárában, a pénztári órák alatt:

Hétfő: 9.00–16.00
Kedd: 9.00–18.00
Szerda: 9.00–16.00
Csütörtök: 9.00–18.00
Péntek: Átmenetileg zárva

 

További felvilágosítás:
Tel.: +36-1-298-7520 
E-mail írásához kattintson ide.

 

 

 

Budapest Főváros Levéltára, az MTA Történettudományi Bizottság Várostörténeti Albizottsága, valamint az Urbs Várostörténeti Évkönyv szerkesztősége 2021. november 15–16. napján tartotta a VIII. Magyar Várostörténeti Konferenciát, amely ezúttal A szőlőművelés, bortermelés, borforgalmazás szerepe a városok életében címmel került meghirdetésre. Ezen kötet a konferencián elhangzott előadások alapján született válogatott tanulmányokat foglalja magába.

A szőlőhegyek, mint a városok mezőgazdasági művelés alá vett külterületei, nyilvántartásuk, a műveltetés menete, valamint a bortermelés és borforgalmazás szerepe, és az ahhoz kapcsolódó várospolitikai-gazdasági kérdések mind olyan témák, amelyekre a várostörténeti kutatások ezidáig kevéssé fókuszáltak, így a kötet egyúttal kísérlet a szőlő, a bor és a városok múltjának újszerű bemutatására. A közölt esettanulmányok témái térben és időben szerteágazóak, a kötet egésze ennek ellenére megkísérel átfogó képet adni a Kárpát-medence városai és borvidékei (Pozsonytól Egerig, Budától Szabadkáig, Tokaj-Hegyaljától Arad-Ménesig) és a szőlő, bor sokrétű kapcsolatáról a középkortól a 20. század második feléig, egyúttal kiindulópontjai lehetnek további ilyen irányú várostörténeti kutatásoknak.

A kiadvány megjelentetése a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

nka_aktualis.jpg