Budapest közlekedik – a főváros közösségi közlekedés 150 éves története

A kiállítás a főváros egyesítésének 150. évfordulójához kapcsolódó események sorába illeszkedik. Bevezetést nyújt a fővárosi közlekedés sokszínű és összetett világába. Célja a fővárosi közösségi közlekedés sokszínűségének felvillantása, és a BFL-ben őrzött iratok forrásgazdagságának reprezentálása. A tárlat túlnyomórészt Budapest Főváros Levéltára vállalati iratanyagára épül, az 1860-as évektől 2010-ig terjedő időszakból válogatva.

A levéltár jellegéhez mérten elsősorban irat- és fotócentrikus kiállítás készült, néhány tárgyi anyaggal kiegészülve. Utóbbiakért külön köszönet illeti a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumot.

A közlekedést megszervező vállalatok története az apály-dagály váltakozásához hasonlóan a decentralizáció-centralizáció állandó körforgását illusztrálja. Legalább ennyire izgalmas a különböző közlekedési eszközök, járművek története: a születő világváros, Budapest utcáin az elsők között jelent meg Európában és a világon is a villamos, a földalatti, a fogaskerekű.

A közlekedés változásai, a hálózatok kiépülése Budapest átalakulásaival párhuzamosan zajlott, egymásra reflektálva: mikor melyik eszköz kapott hangsúlyos szerepet, melyik jellemezte inkább a közösségi közlekedést. Elég itt a villamos változó jelentőségére, vagy a magyar járműgyártás nemzetközileg is sikeres márkájára, az Ikarus népszerű és elismert típuscsaládjaira gondolni. Mindezekről ízelítőt kapunk a vállalatok kiállított tervein és térképein keresztül.

A közlekedés azonban nemcsak járművekről, hanem az azokat működtető és igénybe vevő emberekről: kalauzokról, sofőrökről, szerelőkről, mérnökökről, és nem utolsósorban az utasokról szól. A kiállításon őket is megismerhetjük a fotókról, a személyzeti iratokból, a panaszokból, az igazolványokból.

A 2025 májusáig látogatható tárlat hétköznaponként 8 és 18 óra között látogatható. A belépés ingyenes. Tárlatvezetés a huszarr@bparchiv.hu vagy a somorjaisz@bparchiv.hu email címen kérhető.

A kiállítás honlapja elérhető itt.