„Kós Károly – a 20. század legmagyarabb európai építőművésze” című kiállítás és nemzetközi kollokvium Brüsszelben

Isztambul, Budapest és Párizs után Brüsszelben a Liszt Intézet ad otthont a Kós Károly munkásságát bemutató kiállításnak, amely megnyitójához nemzetközi kollokvium kapcsolódott március 17-én. A kiállítás 2022. március 30-ig tekinthető meg.

A tárlat az összetett életmű egy részére, Kós építőművészetére koncentrál. A kiállítás három témakör segítségével mutatja be Kós építészeti tevékenységét: az első rész (Az építész) Kós Károly életútját és munkásságát mutatja be az első világháborúig. Ekkor tervezi meg és épülnek meg a legjelentősebb épületei. A második (Sztambul) rész Kós első világháború alatti isztambuli tevékenységébe enged bepillantást. A fiatal építész az Oszmán Birodalomban akkor újonnan létrehozott Konstantinápolyi Magyar Intézet ösztöndíjasaként megírja Isztambul első urbanisztikai szemléletű modern városmonográfiáját. A harmadik rész (Erdély) Kós háború utáni tevékenységét mutatja be, amikor az építész a Romániához csatolt Erdélybe költözik vissza és szervezi a kisebbségbe szorult magyarság életét, de közben folyamatosan tervez és irodalmi tevékenységét is kibővíti. A kiállítás számos fotót, tervrajzot is bemutat, az építész kiemelkedő alkotásairól.

A kiállítás a Párizsi Magyar Intézet, Budapest főváros Levéltára (BFL) és az Óbudai Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karának együttműködésével jött létre. Kurátorok: Anthony Gall és Kenyeres István. A kiállítás előkészítésében közreműködött Fabó Beáta (BFL), a Magyar Nemzeti Levéltár, a Székely Nemzeti Múzeum (Sepsiszentgyörgy) és a Kós család, továbbá a Budapesti Történeti Múzeum, az Országos Széchényi Könyvtár és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár.