Kutatók Éjszakája 2019

Esemény kezdete: 2019.09.27 – 16:00
Esemény vége: 2019.09.27 – 23:00
Helyszín: Budapest Főváros Levéltára
Esemény kategória:

2019. szeptember 27-én (péntek) Budapest Főváros Levéltára is csatlakozik a Kutatók Éjszakája országos programsorozathoz. Intézményünk 16 órától 23 óráig várja a kedves érdeklődőket!

Programok:

Kutatók a Kutatók Éjszakáján

Kutatótermünk rendkívüli nyitvatartással, 16.00 és 23.00 óra között, a kedd-csütörtöki ügyeleti időben szokásos szolgáltatásokkal várja a 2019-re regisztrált és az új kutatókat.

Helyszín: kutatóterem, II. emelet

Levéltári séták

Az óránként induló levéltári séták során az érdeklődők csoportosan tekinthetik meg a levéltár épületét, betekintést nyerhetnek a levéltári élet mindennapjaiba. Bekukkanthatnak a nagyközönség elől elzárt helyiségekbe: raktárakba, műhelyekbe. A séta során lehetőséget biztosítunk a levéltár néhány különleges iratának, tervrajzának megtekintésére. 

A séta időtartama: 80-90 perc

A levéltári séták időpontjai: 

16:00 

17:00

18:00

19:00

20:00

21:00

Egy csoport maximális létszáma: 20 fő

Helyszín: találkozás az aulában.

Budapest időgép– szálljon be az időgépbe!

Az időgép térben és időben történő barangolást kínál interaktív térképek segítségével átlépéssel a különböző időmetszetek között. Tanulmányozhatjuk a város átalakulását, kereshetjük a korabeli házakat, egyéb helyszíneket és eljuthatunk az egyes telkek, házak történetére és lakóira vonatkozó levéltári forrásokhoz is.

Helyszín: Gárdonyi Albert terem

Tervtári gyorstalpaló 

Érdekli, hogy nézhetett ki az otthonuk, amikor megépült? Milyenek voltak az ablakdíszek, ki volt az építtető? Megnézné a tervező műépítész aláírását? Mit tartalmaz egy tervtári iratcsomag, hogyan néz ki egy százéves alaprajz és mit lehet róla leolvasni? Néhány előre kiválasztott épület tervcsomagjának bemutatásával közelebb kerülhet az izgalmas iratokhoz.

Helyszín: Gárdonyi Albert terem

„A Széna tértől a Kálvin térig” – időutazás és virtuális séta a XVIII. század végétől a XIX. század utolsó harmadáig

Hogyan alakult át az egykori szénatárolásra, vásárok tartására szolgáló terület nagyvárosi térré, közlekedési csomóponttá. Meghatározó események és épületek. Az 1838-as árvíz, és ami utána következett. Pusztulás és újjáépítés. A tér első „felhőkarcolója”. Diescher József és Ybl Miklós építészek keze nyoma a téren. Tervek és fényképek a múltból. 

Időpontok: 

18:30

20:30

Helyszín: B. ép. II. emeleti raktár, találkozás az aulában.

Kiállítás: 

„Falba zárt sorsok. Házak és emberek, 1944. Budapest – Bergen-Belsen – Svájc: a Kasztner-vonat utasai” 

Az aulában látható tablókon a Svájcban őrzött menekültakták, a fővárosi levéltár irat- és fotóanyaga, valamint közgyűjteményekből és magánszemélyektől gyűjtött képek és dokumentumok alapján tíz család története elevenedik meg, akik a Kasztner-vonattal menekültek el Magyarországról.

Az első emeleti kiállítótér anyaga az adatszolgáltatási íveket helyezi a középpontba; felvázolja a történeti kontextust; bemutat egy budapesti családot, amelynek tagjai a fővárosban élték át a vészkorszakot; és nyolc adatszolgáltatási ívet kiválasztva bemutatja az azok mögött álló házak, valamint lakóik sorsát.

A kiállítás egyénileg és tárlatvezetéssel tekinthető meg.

A tárlatvezetések időpontjai: 

16:30

18:30

20:30

Helyszín: aula, I. emeleti kiállítóterem 

Kamarakiállítás: Budapesti fürdők villanófényben (XX. század) című tárlaton a fővárosi fürdőélet meghatározó elemei elevenednek meg: Budapest legismertebb, népszerű és egyúttal művészeti, építészeti értékeket képviselő fürdői, mint a Gellért, Lukács, Széchenyi gyógyfürdő; a török fürdők; a margitszigeti Palatinus, valamint a XIII. kerület fiatal strandja, a Dagály.

A kiállítás egyénileg és tárlatvezetéssel tekinthető meg.

A tárlatvezetések időpontjai: 

17:30

19:30

21:30

Helyszín: aula

„Kreatív sarok” – Légy levéltáros!

Levéltárunkban a látogatók a papírvasalás és a dobozhajtogatás mellett készíthetnek pecsétet, írhatnak oklevelet, el.

Családkutatási gyorstalpaló

Szeretné tudni, kik voltak, mivel foglalkoztak, hogyan éltek ősei? Megírná családja történetét, de nem tudja, hogyan kezdjen hozzá? Mindent tudó családfa generátoraink nincsenek, de segítünk eligazodni az anyakönyvek és egyéb elektronikusan és papíralapon elérhető források, illetve levéltári adatbázisok rengetegében. Néhány család példáján keresztül mutatjuk be, hogy milyen előzetes információk birtokában, milyen forráscsoportok megmozgatásával érdemes a felmenők nyomába indulni.

Időpontok: 

16:15

17:45

19:15

20:45

Helyszín: III. emelet oktatóterem

Kutatás a karosszékből: adatbázisok, online felületek

A levéltár által készített adatbázisok és online felületek használatával megismerkedhetnek a látogatók, így elsajátíthatják, hogyan lehet a hagyományos levéltári kutatást otthonról is megkezdeni vagy akár lefolytatni.

Időpontok: 

16:15

17:45

19:15

20:45

Helyszín: III. emeleti oktatóterem

Szakkönyvtárunk rejtett kincsei

Milyen publikációkban jelennek meg levéltárunk iratai, tervei, fotói? Hagyatékok, dedikált könyvek pl. Szabó Lőrinc, Babits Mihály, Rippl-Rónai József, Gundel Károly. Könyvtárunk „legjei”: legelső, legkisebb, legrégebbi kiadványai.

A bemutató időtartama: 15-20 perc

Időpontok: 

16:45

19:45

Helyszín: II. emeleti könyvtári raktár, találkozás az aulában

Egy csoport maximális létszáma: 8 fő

Rejtvények

Totó, keresztrejtvény, puzzle, betűrejtvény

Levéltári sétához kapcsolódó totó, fürdőkiállításhoz kapcsolódó totó, topotéka keresztrejtvény, betűjáték, totó, puzzle: 3 Városliget topotéka, Budapest térkép, „térpuzzle” Feszl-pavilon dobozok

Helyszín: aula, információs asztal

Kiadványaink idén is kedvezményesen megvásárolhatók!

Levéltárunk kiadványai: http://bparchiv.hu/kiadvanyok

A programok ingyenesen, regisztráció nélkül látogathatók!

Az esemény Facebook oldalához itt lehet csatlakozni.

Az esemény honlapja itt érhető el.