Kutatók Éjszakája 2019

Idén hatodik alkalommal vett részt Budapest Főváros Levéltára a Kutatók Éjszakája rendezvényén, melyen tizenkét program közül válogathattak az érdeklődők.

Idén hatodik alkalommal vett részt Budapest Főváros Levéltára a Kutatók Éjszakája rendezvényén. Tizenkét program közül válogathattak az érdeklődők. Legnépszerűbb programunkon, a „Családkutatás, kutatás a karosszékből, adatbázisokból” címet viselő workshopon, látogatóink négy csoportja kapott módszertani segítséget családfa-kutatáshoz. Anyakönyvekkel, közgyűjteményi portállal, az internetről és levéltárunkban elérhető adatbázisok használatával ismerkedhettek meg.

Nyitva állt kutatótermünk is a kutatók előtt. A már korábban regisztrált kutatóinkhoz a családfa-kutatási gyorstalpalón részt vett érdeklődők közül többen csatlakoztak az este folyamán.

Mindkét időszaki kiállításunkat – „Falba zárt sorsok” és Budapesti fürdők villanófényben – kurátori vezetéssel és egyénileg is meg lehetett tekinteni. Időutazáson és virtuális sétán vehettek részt akik, a Kálvin tér történetével szerettek volna megismerkedni. Ugyancsak virtuálisan lehetett beszállni a Budapest időgépbe, amely mellett valódi építészeti terveket is kézbe lehetett venni.

Nem maradhattak el a kulisszatitkokat is megmutató hagyományos levéltári séták, amelyek egy újdonsággal, egy szakkönyvtári különlegességeket bemutató raktárlátogatással egészültek ki. A levéltár kiadványaihoz kedvezményes áron lehetett hozzájutni; ajándékokért rejtvényeket lehetett fejteni; a gyerekek (és felnőttek is) oklevélírással, pecsétöntéssel kipróbálhatták kreatív képességüket, valamint kérhettek levéltárosi feladatokat is.