Megnyílt a Kasztner vonat fővárosi utasai kiállításunk Berettyóújfaluban

A Holokauszt áldozatainak emléknapja alkalmából megnyílt a Budapest – Bergen-Belsen – Svájc: a Kasztner-vonat fővárosi utasai című kiállításunk a berettyóújfalui Zsinagóga Kultúrtérben 2022. április 13-án.

A Holokauszt áldozatainak emléknapja alkalmából megnyílt a Budapest – Bergen-Belsen – Svájc: a Kasztner-vonat fővárosi utasai című kiállításunk a berettyóújfalui Zsinagóga Kultúrtérben 2022. április 13-án. Bónácz János, Berettyóújfalu alpolgármestere köszöntötte a vendégeket. Budapest Főváros Levéltára részéről Dr. Kenyeres István főigazgató beszélt a kiállítás történetéről. Ezt követte Heller Zsoltnak, a Debreceni Zsidó Kulturális és Tudományos Kutatóintézet vezetőjének köszöntője. A kiállítást Fazekasné Toma Katalin főlevéltáros mutatta be. A megnyitót a vészkorszak áldozatainak és a világban szétszóródott berettyóújfalui zsidóságnak emlékére 2005-ben állíttatott emléktábla megkoszorúzása zárta.  

Budapest Főváros Levéltára 2019 júniusában nyitotta meg a Falba zárt sorsok kiállítását, amely két részből állt. A Házak és emberek.részben eredeti dokumentumok kerültek kiállításra, míg a Budapest – Bergen-Belsen – Svájc:a Kasztner vonat fővárosi utasai című rész vándorkiállításnak készült. A kurátorok Lukács Anikó és Nagy Ágnes főlevéltárosok voltak. A Covid járvány miatt ez az első alkalom, hogy máshol is bemutathatjuk a kiállítást, amely méltó helyre, a múlt évben felújított , 2021. június 9-én megnyitott berettyóújfalui zsinagógába került. Az 1903-ban, Weiszman Béla tervei alapján épült Zsinagóga a II. világháború után a közösség megszűnésével elveszítette jelentőségét. Először az ÁFÉSZ vasboltjának raktára lett, majd sokáig üresen állt. 2020-ban Európai Uniós és hazai forrásból nyerte vissza eredeti formáját. 

A kiállítás 2022. május 22-ig tekinthető meg a berettyóújfalui Zsinagóga Kultúrtérben.