Négy nyelven a levéltárról

2019. augusztus 30-án egy nemzetközi projekt keretében és az óbudai iskola szervezésében 4-4 selmecbányai, kutna horai, krakkói és budapesti diák, valamint 10 kísérőjük látogatott el levéltárunkba.

Miután az Óbudai Harrer Pál általános iskola diákjai a Világörökség nyári táboruk legjobb programjának választották a júliusi levéltári látogatásukat, augusztus 30-án egy nemzetközi projekt keretében és az óbudai iskola szervezésében 4-4 selmecbányai, kutna horai, krakkói és budapesti diák, valamint 10 kísérőjük látogatott el ismét levéltárunkba.

Az alapvetően angol nyelvű foglalkozás során a levéltár kincsei mellett a diákok többek közt olyan levéltári forrásokat ismerhettek meg, amelyek szülővárosuk emlékét őrzik. Ezután vegyes anyanyelvű kiscsoportokban a négy ország számára is releváns kutatásokat folytathattak. Utóbbira példaként a pesti polgárfelvételeket említhetjük. A diákok a forrást megnézhették eredetiben, majd vegyes kiscsoportokban az online adatbázisaink és az interneten folytatott kutatás segítségével az összes olyan, a saját városukból származó személyt megtalálhatták, akik 1686 és 1848 között Pest és Buda polgárai lettek. Végezetül a kézzelfogható „forrásokat” – a saját kezűleg lúdtollal és tintával írt és lepecsételt pesti polgárleveleket – is magukkal vihették a gyermekek és a tanárok.