Partnerünk, a TANGÓ projekt a New European Bauhaus Prizes finalistái között

Partnerünk, a TANGÓ projekt bekerült a New European Bauhaus Prizes 61 döntőse közé.

TANGÓ projekt 2022 őszén debütált Oltai Kata művészettörténész szervezésében. A Teleki Tangó egy hétvégi szabadtéri programban csúcsosodott ki, amit levéltári, szociológiai kutatással, fotóprojekttel készítették elő.

A hagyományteremtő céllal megrendezett esemény szándékoltan szeretné felkarolni és megmutatni a Teleki tér környékét, mely manapság periférikus, de még mindig rendkívül izgalmas kulturális, etnikai és felekezeti képet mutat.

A szervezőnek célja volt az egykori pezsgő, multikulturális vásártér jelleget megidézni és ezzel újra a régi lendületbe hozni a főváros egyik leggazdagabb helytörténettel rendelkező központját.

A nemrég teljesen megújult és rehabilitált parkban rendkívül izgalmas és alapos helytörténeti kiállítást láthattak a látogatók, újjáélesztették az egykori bolhapiacot. A környék történetével és lakóival ezen felül tematikus séták és előadások keretében is lehetett ismerkedni és rövid videók is készültek róluk.

A társult intézmények között kitelepült a még éppen gyűjteményét alapító Józsefvárosi Múzeum, akik „mesélő”, régebbi időket megidéző tárgyakat is gyűjtenek. Mellettük intézményünk, Budapest Főváros Levéltára is képviseltette magát. Telek Ágnes kolléganőnk az Időgépről, rendkívül könnyen elérhető, felhasználóbarát online adatbázisainkról, a kutatás menetéről mesélt az érdeklődőknek. Előzetesen pedig egy rövid eligazító videó is készült a levéltári kutatás első lépéseihez.

A szervezők szándéka szerint a projekt visszatér, és év közben is tevékenyen folytatja eddig megkezdett munkáját.

Az Európai Unió által alapított New European Bauhaus Prizes kreatív, interdiszciplináris kezdeményezéseket karol fel, ennek 61 finalistája közé került be a Teleki Tangó projekt is (1450 pályázat közül), melynek közönségdíjára most Önök is leadhatják szavazatukat egészen május 24-éig.

A pályázati anyag itt olvasható, szavazni pedig itt lehet az e-mail címünk megadása után:
(a STRAND « CHAMPIONS » kategórián belül, a 2 • Regaining a sense of belonging menüpont alatt található)