Podcast: A budapesti Vidámpark átalakulásai 1950 és 2000 között

Megjelent podcastcsatornánk legújabb adása, amelyben Borbély Anikóval beszélgetünk a budapesti Vudámpark átalaukásairól az 1950 és 2000 közötti időszakban.

A Fővárosi Tanács 1950. március 20-ai határozata alapján Angol Park Rt.-ből Vidám Park néven községi vállalatot hoztak létre. 1968-tól a Vidámpark, mint önálló vállalat működött tovább és 1987. év végéig a kulturális szolgáltató vállalatokra érvényes szabályok szerint gazdálkodott. Mintegy húsz éven keresztül minden évben jelentős nyereséget ért el, ami lehetővé tette, hogy állami támogatás nélkül is fejleszthető volt. De a kulturális ágazatra vonatkozó kedvezményeket 1988-tól a vállalattól megvonták. Így a berendezések fokozatosan elhasználódtak, korszerűtlenné váltak, néhány üzem kivételével már nem feleltek meg az akkori közönség igényeinek. Mindez a Vidámpark látogatottságában is tükröződött. A Vidámpark kénytelen volt élni a gazdasági élet pillanatnyi lehetőségeivel, és kft-ket alakítva jutott különféle újdonságokhoz. Újabb és újabb elképzelések kerültek elő, de egy valami biztos volt: az átalakulás elkerülhetetlenné vált.  Az előadásban bemutatásra kerül, hogy hogyan alakult át a szocialista érában működő Vidámpark egy, a rendszerváltás utáni gazdasági társaságként működő vállalattá, megmutatva ezáltal a két rendszer közötti hangsúlyeltolódásokat.

Borbély Anikó levéltáros, 2010-ben történelem és elméleti nyelvészet szakon diplomázott a Debreceni Egyetemen. 2019. szeptemberében kezdett el dolgozni Budapest Főváros Levéltárában, mint gazdasági szakalkalmazott, majd 2022. februárjában csatlakozott a IV. főosztályhoz. Itt a gazdasági referencia munkatársaként dolgozott, majd ezt követően, 2024. márciusától munkájával már a II. főosztályt erősíti, mint a műszaki iratok egyik referense, júniustól pedig a Kutatószolgálat csapatához is csatlakozik.

A beszélgetés meghallgatható Spotify és YouTube csatornáinkon.