PODCAST: A rendőrség épületei Pesten és Budapesten (1849–1873) – beszélgetés Herédi Attilával

Megjelent podcastcsatornánk legújabb, tizedik adása, amelyben Herédi Attilával beszélgetünk a rendőrség épületeiről Pesten és Budapesten az 1849 és 1873 közötti időszakban.

2023-ban Budapest megalakulásával együtt a Fővárosi Rendőrség is százötven éves születésnapját ünnepelte, ugyanis 1873. december 15-én került állami kezelésbe a korábbi három város, Pest, Buda és Óbuda addig jogilag egymástól függetlenül működő rendőrsége. Az egyesített rendőrség nem csupán a nehéz, sokrétű feladatokat örökölte meg városi elődszerveitől, de az alulszervezettség és a pénzszűke miatti problémákat is. Ezek közül az egyik rendőrségi állomány elhelyezése volt, ami abban a korban még nem kiforrott gyakorlaton alapult. Az előadásban bemutatásra kerülnek az egykori pesti, illetve budapesti rendőri szervezetek által használt épületek, és ízelítőt kapunk az ezzel kapcsolatban felmerült nehézségekből, problémákból is.

Herédi Attila főlevéltáros 2009 óta dolgozik Budapest Főváros Levéltárában, ahol napi munkája során elsősorban a városegyesítés előtti Buda, illetve Pest, valamint a Tervtár iratanyagával dolgozik. Az ELTE doktoranduszaként jelenleg főként a főváros, valamint a rendőri szervek történetét kutatja.

Az adás meghallgatható Spotify és YouTube csatornáinkon.