Rejtőzködő történelem a világhálón – az 1944. évi adatszolgáltatási ívektől Kassáig

Budapest Főváros Levéltára 2017. február 14-én 10.00 és 11.00 óra között Rejtőzködő történelem a világhálón – az 1944. évi adatszolgáltatási ívektől Kassáig címmel tájékoztatót tart a világhálón elérhető adatbázisairól.

Budapest Főváros Levéltára 2017. február 14-én 10.00 és 11.00 óra között Rejtőzködő történelem a világhálón – az 1944. évi adatszolgáltatási ívektől Kassáig címmel tájékoztatót tart a világhálón elérhető adatbázisairól.

Még egy évtizeddel ezelőtt is merész álomnak tűnt, hogy egyszer a levéltárakban őrzött iratok – ha nem is teljességükben – otthonról is elérhetők és kutathatók lesznek. Az informatika betörése a levéltárak falai közé forradalmi változásokat eredményez ezen a területen. Budapest Főváros Levéltára élenjár a nála őrzött iratok digitalizálásában: a Hungaricana közgyűjteményi portálon közzétett adatbázisai és digitális felvételei évről évre bővülnek.

Tapasztalataink azt mutatják, hogy – bár folyamatosan bővül a felhasználók száma – még messze nincsenek kiaknázva az interneten elérhető adatbázisokban rejlő lehetőségek, sokak számára rejtve maradt eddig az így elérhető információ.

Budapest Főváros Levéltára elsődleges célja, hogy minél szélesebb körben ismerjék meg és használják a világhálón elérhető digitalizált iratanyagát. Ezt szolgálja február 14-i rendezvényünk is, ahol munkatársaink röviden bemutatják, hogyan néz ki és mit takar az 1944. évi adatszolgáltatási ívek szenzációs irategyüttese, milyen budapesti vonatkozású kincseket rejt a kassai Szlovák Technikai Múzeum, miért keresett fel Kosztolányi Dezső egy budapesti közjegyzőt, egyáltalán, milyen adatok is nyerhetők közjegyzői iratokból. 

Meghívó