Sikeresen zajlott a határon túli és egyházi levéltárosok mesterképzése Budapest Főváros Levéltárában

2018. október 16–18. között immáron hatodik alkalommal rendezte meg levéltárunk Egy a múltunk – őrizzük egy azonképp a jövőnek! címmel az egyházi és határon túli magyar levéltárosok mesterkurzusát, amelyen délvidéki, kárpátaljai, felvidéki, erdélyi, valamint magyarországi egyházi levéltárak 34 dolgozója vett részt.

2018. október 16–18. között immáron hatodik alkalommal rendezte meg levéltárunk Egy a múltunk – őrizzük egy azonképp a jövőnek! címmel az egyházi és határon túli magyar levéltárosok mesterkurzusát, amelyen délvidéki, kárpátaljai, felvidéki, erdélyi, valamint magyarországi egyházi levéltárak 34 dolgozója vett részt.

A háromnapos képzés során közös előadásokon és műhelymunka jellegű workshopokon vendégeink megismerkedtek levéltárunk működésével: hogyan tartja számon, gyűjti, őrzi, dolgozza fel az illetékességi körébe tartozó szervek által termelt iratokat, azokat hogyan restaurálja és konzerválja, milyen módszerekkel válogatja és gyűjti az értékes magániratokat és végül hogyan bocsájtja az itt őrzött iratanyagot a kutatók és az ügyfelek rendelkezésére és hogyan próbálja integrálni az iskolai oktatásba a levéltári pedagógiát. A levéltárunk munkatársai által tartott előadásokat követő beszélgetések során izgalmas volt meghallgatni, hogy mindez hogyan, milyen hasonlóságokkal és különbségekkel működik a szomszédos országok intézményeivel, illetve a Magyarországon működő egyházi levéltárakban. Az itt elhangzó tudományos tartalom mellett fontos hangsúlyozni a képzés során kialakult szakmai kapcsolatok jelentőségét is.