A Trianon után Budapestre érkezett menekültek interaktív térképen

A Trianon után Magyarországra menekültek útját bemutató interaktív térkép alapján elkészült a projekt Budapest fókuszú verziója.

Dékány István 2018-ban megjelent „Trianoni árvák” című könyvének DVD-melléklete tartalmazza eredetileg azt az adatbázist, amely 2019 júniusában, a trianoni békeszerződés aláírásának aktuális évfordulója előtt néhány nappal a Trianon 100 MTA-Lendület Kutatócsoport honlapjára is felkerült.

Az adatbázisban rá lehet keresni több mint 15 ezer menekültre (az összesen vagy 400–420 ezer menekült kb. 5%-ára, családtagokkal együtt kb. a menekültek negyedére), akik 1918 és 1928 között kényszerültek elhagyni a történelmi Magyarország területén lévő lakóhelyüket.

A Bátorfy Attila vezetésével működő, adatújságírással és adatalapú vizuális tartalmak készítésével foglalkozó ATLO-t arra inspirálta az adatbázis, hogy a majdnem 16 ezres listát egy interaktív, elforgatható és zoomolható térképen jelenítse meg, amely megmutatja, hogy ezek az emberek honnan–hová menekültek.

Budapest Főváros Levéltára kezdeményezésére, és a Trianon 100 MTA-Lendület Kutatócsoport támogatásával az ATLO elkészítette projekt Budapest fókuszú verzióját, amelyen 4697 menekült útját lehet végigkövetni lakhelyétől Budapestig!