Gellérthegyi nyaralóból nagykövetség: a Bayer-villa

Ha felsétálunk a Gellért fürdőtől a Gellért-hegy délkeleti lejtőjén a Citadelláig, akkor félúton egy vadszőlővel befutott, várkastélyszerű épületet vehetünk észre: a Bayer-villát, az egykori Svéd Nagykövetség épületét. A villa Hoepfner Guido és Györgyi Géza tervei alapján épült 1905 és 1907 között.

Ha felsétálunk a Gellért fürdőtől a Gellért-hegy délkeleti lejtőjén a Citadelláig, akkor félúton egy vadszőlővel befutott, várkastélyszerű épületet vehetünk észre: a Bayer-villát, az egykori Svéd Nagykövetség épületét. A villa Hoepfner Guido és Györgyi Géza tervei alapján épült 1905 és 1907 között a Gyopár és Pipacs utcák (ma XI. Minerva utca 3/a-b és Pipacs utca 1/a) által határolt saroktelken.

Fotó: Kún Emese

 Több stílus elemei keverednek

A 19. század végén a filoxéravész elpusztította a Gellért-hegy szőlőtőkéit, ezért a terület másféle hasznosítása vált szükségessé, megkezdődött a hegyoldal beépítése. A Bayer-villa az elsők között épült; az 1905-ös terveket Hoepfner Guido és Györgyi Géza készítették, míg a kivitelezők Báthory István és Klenovits Pál voltak.
Az épületen több építészeti stílus elemei, motívumai keverednek. A középkort, valamint a századforduló berlini építészetét elevenítik fel a hatalmas, mozgalmas és nyugtalan tetőfelépítmények, a toronyszerűen kiképzett főhomlokzat, a változatos ablakformák. A szecessziós kovácsoltvas kerítés és kapu, valamint a belső terek neobarokk, szecessziós stukkódíszei fényűzést, gazdagságot sugallnak.
A korszakban divatos hallos elrendezés a tervezőpáros korábbi megbízásainál, a magas-tátrai szállodáknál is megfigyelhető. A nagypolgári villa kétszintes, 70 m2-es hallját L alakban vették körbe a reprezentatív (szalon, reggelizőszoba) és a magánszféra helyiségei (a gyermekszoba a bonne szobájával közös helyiségben, a háló- és vendégszobák a mellettük elhelyezett fürdőszobával). A hálóval egy helyiségben lévő toilette, valamint a ruhatár öltözőszobai funkciót láthattak el. A szuterénben garázst és sofőrszobát, a földszinten portásfülkét és -lakást, a padlástérben személyzeti szobákat alakítottak ki, továbbá liftet és központi fűtést szereltek be.

Nyaralóból nagykövetség

A villa építtetője Bayer-Krucsay Dezső (1874−1944) gyógyszerész, diplomata. Bayer a századforduló táján Belatini Braun Rudolffal közösen alapította a gyógyszer-különlegességeket (pl. Purgó) gyártó és forgalmazó Dr. Bayer és Társa Gyógyszervegyészeti Gyárat, ezenkívül a családi vállalkozásban, az Angyal gyógyszertárban (IX. Üllői út 39.) dolgozott. Az Üllői úti címen működött továbbá a svéd tiszteletbeli konzulátus, majd főkonzulátus − Bayer ugyanis 1910-től budapesti svéd tb. konzul, 1923-tól haláláig tb. főkonzul volt. A diplomata azonban az eredetileg gellérthegyi nyaralónak tervezett reprezentatív villában élt. Az épületben kapott helyet 1938−1944 között a Svéd Királyi Követség (XI. Gyopár utca 8.), miután 1938-ban áttette székhelyét Bécsből Budapestre.
1944−1945 telén Raoul Wallenberg és társai a Bayer-villából, illetve a közeli Wenckheim-villából (a Finn Nagykövetség régi épületéből) szervezték humanitárius akciójukat, a budapesti zsidók mentését.
A műemlék villában napjainkban lakások találhatók.

Boa Krisztina