Az Istanbul 100 című kiállítás a Jeni dzsámi Uralkodói Épületében

Isztambul történelmi belvárosában, a turisták által is közkedvelt Fűszerbazár közvetlen közelében, a Jeni dzsámi Uralkodói Épületében nyitott meg 2017. május 29-én az intézményesített magyar kulturális diplomácia 100. évfordulójára elkészített Istanbul 100 című kiállítás.

Isztambul történelmi belvárosában, a turisták által is közkedvelt Fűszerbazár közvetlen közelében, a Jeni dzsámi Uralkodói Épületében (Yeni Camii Hünkar Kasrı) nyitott meg 2017. május 29-én az intézményesített magyar kulturális diplomácia 100. évfordulójára elkészített Istanbul 100 című kiállítás.

A ramadáni böjti időszak ellenére népes számú közönség előtt Gökhan Murat Kalsın, az Isztambuli Kereskedelmi Kamara igazgató helyettese, Muzaffer Şahin, az UNESCO Városképvédelmi Bizottságának területi alelnöke, és Fodor Gábor, az IMI igazgatója ceremoniális keretek között nyitotta meg a Konstantinápolyi Magyar Tudományos Intézet és Kós Károly isztambuli tevékenységét bemutató tárlatot, amely rövid tárlatvezetés keretében került bemutatásra. A többek között több mint száz korabeli Isztambul képet is tartalmazó tárlat másfél hétig fogadta a látogatókat a történelmi félsziget egyik legzsúfoltabb környékén, az Eminönü hajóállomás közelében.

A kiállítás a Balassi Intézet és Budapest Főváros Önkormányzata szponzorálásával, illetve Budapest Főváros Levéltára és a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kara és más szervezetek szakmai segítségével valósult meg.