Az Isztambul 100 kiállításunk Kolozsváron

2019. augusztus 19-én megnyílt az Isztambul 100. Kós Károly és a Konstantinápolyi Magyar Tudományos Intézet című kiállításunk Kolozsváron az Erdélyi Néprajzi Múzeumban. Az érdeklődők szeptember 8-áig tekinthetik meg a kiállítást.

2019. augusztus 19-én megnyílt az Isztambul 100. Kós Károly és a Konstantinápolyi Magyar Tudományos Intézet című kiállításunk Kolozsváron az Erdélyi Néprajzi Múzeumban  (Memorandumului út 21.) A megnyitón Dr. Kenyeres István, Budapest Főváros Levéltára főigazgatója és Dr. Anthony John Gall, a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar dékánja vettek részt.

A kiállítás a Konstantinápolyi Magyar Tudományos Intézet alapításának 100. évfordulója alkalmából jött létre. Az intézet 1917 januárjában nyitotta meg kapuit, 1918 novemberi bezárásáig Hekler Antal igazgatón kívül hat ösztöndíjas fordult meg falai között. Köztük volt a fiatal Kós Károly is, aki az 1917 februárjától 1918 májusáig tartó időszakban tartózkodott az Oszmán fővárosban.

A háromnyelvű (angol, magyar, török) kiállítás először 2017. február 9-én a nyílt meg az Isztambuli Magyar Intézetben. 2017 májusától Isztambul történelmi belvárosában, a turisták által is közkedvelt Fűszerbazár közvetlen közelében, a Yeni Camii Hünkar Kasrı uralkodói épületében, majd 2017 őszén az ankarai egyetemen volt megtekinthető. 2018. október 25-étől 2019 májusáig Budapest Főváros Levéltára adott helyet az izgalmas kiállítási installációnak.

A tárlat egyaránt kíván tisztelegni a magyar építészet és az erdélyi magyarság kiemelkedő személyisége, Kós Károly előtt, illetve a rövid életű, mégis úttörő jelentőségű Konstantinápolyi Magyar Tudományos Intézet megalapítói és ösztöndíjasai előtt. Mindezt három témakör segítségével teszi: az első rész (The Architect) Kós Károly életútját és munkásságát mutatja be, a második (Stambul) Kós isztambuli tevékenységébe enged bepillantást, míg a harmadik (The Institution) a Konstantinápolyi Magyar Tudományos Intézet másfél éves történetét hivatott bemutatni.

E három téma bemutatására olyan formát kerestünk, amelyben a látogatók interaktív módon a kiállítás aktív közreműködőjévé válhatnak. A kiállítási installáció tervezői, Markó Balázs és Ungvári Mihály ennek szellemében alkották meg a három szekrényt, amely funkcionalitásában nemcsak a művészi, hanem praktikus kívánalmaknak is eleget tesz: a technikai kivitelezés lehetővé teszi az dobozzá összecsukható installáció egyszerű szállítását. Az egyes szekrényekhez 14 kétoldalas tábla tartozik, amelyek a szekrényekből kihúzhatók és egyenként kézbe tartva olvashatók. A dobozok témái között a színek is segítenek az eligazodásban. Miután a tablók állandó használatban lesznek, nagy figyelmet kellett fordítani a kivitelezésre is: mind a nyomdai, mind a technikai megvalósítás során a legjobb minőségű alapanyagokkal dolgoztak a kivitelezők.

A kiállítás pénzügyi támogatói a Külgazdasági- és Külügyminisztérium, Balassi Intézet, Budapest Főváros Önkormányzata és az Isztambuli Magyar Intézet voltak, a szakmai megvalósításban Budapest Főváros Levéltára, az Isztambuli Magyar Intézet/Istanbul Macar Kültür Merkezi) és a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kara vett részt. A kiállítás kurátori munkálataiban Hunyadyné Fabó Beáta (Budapest Főváros Levéltára), Fodor Gábor (Isztambuli Magyar Intézet/Istanbul Macar Kültür Merkezi) és Anthony Gall (Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kara) működtek közre.