Budapest 150 – Budapesti Mozaikok előadása

Esemény kezdete: 2023.05.17 – 16:00
Esemény vége: 2023.05.17 – 18:00
Helyszín: Budapest Főváros Levéltára, Gárdonyi Albert terem, 1139 Budapest, Teve utca 3–5.
Esemény kategória:
Simon Katalin előadásával folytatódik a nőtörténeti előadás-sorozat a levéltárban. Címe: „Kívánunk tiszta szívünkből, hogy együtt békességben elélhessünk sok számos esztendőkig mint igaz hív házasok” Házasság a 18. századi Óbudán

MEGHÍVÓ

Budapest Főváros Levéltára és az ELTE BTK Nőtörténeti Kutatóközpont

tisztelettel meghívja Önt

Simon Katalin főlevéltáros (Budapest Főváros Levéltára): „Kívánunk tiszta szívünkből, hogy együtt békességben elélhessünk sok számos esztendőkig mint igaz hív házasok”

Házasság a 18. századi Óbudán

Az előadóval beszélget: Géra Eleonóra, az ELTE BTK Nőtörténeti Kutatóközpont vezetője

Helyszín: Budapest Főváros Levéltára, Gárdonyi Albert terem

Időpont: 2023. május 17. (szerda) 16.00 óra

Házassági szerződés. Manapság ez a kifejezés inkább negatív konnotációval hangzik el a közbeszédben, olyan képzettársítással, mintha ritkán, az egymással szemben bizalmatlan házasulandók fordulnának ehhez a jogi megoldáshoz. Vajon így volt ez két-háromszáz évvel ezelőtt is? Kik, miért és mikor kötöttek egymással házassági szerződést a 18. századi városi társadalomban? Özvegy vagy inkább elsőházas felekkel találkozunk a forrásokban? Mit árulnak el az iratok egy-egy házaspár gyermekeinek és szüleinek családon belüli helyzetéről? Végül, de nem utolsósorban: milyen mozgástere volt a házasságban a menyasszonyoknak? Minderre választ kaphatunk az előadásban a 18. századi Óbuda példáján keresztül.

A program nyilvános és ingyenes. regisztráció nem szükséges.
Az eseményen kép- és hangfelvétel készülhet.