Rubicon-est Budapest Főváros Levéltárában

Esemény kezdete: 2023.05.24 – 18:00
Esemény vége: 2023.05.24 – 20:00
Helyszín: Budapest Főváros Levéltára, Teve utca 3–5.
Gulag és Gupvi címmel a Rubicon Intézet és Budapest Főváros Levéltára közös eseményére 2023. május 24-én kerül sor a BFL Gárdonyi-termében.

MEGHÍVÓ

Gulág és Gupvi
Rubicon-est Rubicon Intézet és Budapest Főváros Levéltára közös

Mai magyar társadalmunk egyik legégetőbb és legfájóbb kérdése a fogoly-ügy. Érdekelve van ebben annak minden rendű rétege és minden rangú tagja” – írta Teleki Géza vallás és közoktatásügyi miniszter 1945 nyarán. S valóban így volt, hiszen 1,1 millió ember – katona és civil – került hadifogságba. Azaz ténylegesen szinte minden családot sújtott valamilyen szinten ez a helyzet. Hogyan állunk ma a kérdés feldolgozásával, mennyit tudunk felmenőink sorsáról?

Meghívott szakértőnk:

  • Bognár Zalán – a Károli Gáspár Református Egyetem docense, az EACEA (Education, Audiovisual and Culture Executive Agency) 2008-2009 A polgári lakosság internálása „málenkij robot”-ra a Szovjetunióba” elnevezésű projekt szakmai vezetője volt. Fő kutatási területe a két világháborúra és az azt követő koalíciós időszakra, a kényszerű migrációkra, a Gulag, a hadifogoly- és a polgári internáltak kérdéskörére irányul.

A beszélgetést vezeti:

  • Kovács Örs – tudományos munkatárs, Rubicon Intézet.
  • Az esemény időpontja: 2023. május 24., szerda 18:00
  • Az esemény helyszíne: Budapest Főváros Levéltára (1139 Budapest, Teve u. 3-5.)

Az eseményen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.

Regisztráció: https://forms.gle/tGuvNWcmob7stSWk9