Budapest – a város és hídjai kiállítás Petrozavodszkban

2016. november 2-án került sor a Budapest Főváros Levéltára és a Szentpétervári Levéltári Bizottság együttműködésében készült Budapest – a város és hídjai című kiállítás újabb megnyitójára. Szentpétervár, Murmanszk és Viborg után a petrozavodszki Nemzeti Könyvtár új épületszárnyában tekinthetik meg az érdeklődők a tárlatot.

2016. november 1–4. között Magyarország Szentpétervári Főkonzulátusa részéről Nagy-Rébék Ferenc főkonzul látogatást tett a Karél Köztársaság fővárosában, Petrozavodszkban. Ott tartózkodása során, 2016. november 2-án került sor a Budapest Főváros Levéltára és a Szentpétervári Levéltári Bizottság együttműködésében készült Budapest – a város és hídjai című kiállítás újabb megnyitójára. Szentpétervár, Murmanszk és Viborg után a petrozavodszki Nemzeti Könyvtár új épületszárnyában tekinthetik meg az érdeklődők a tárlatot. A könyvtár felújítás alatt álló régi épületszárnyában őrzik az úgynevezett Magyar Pont mintegy 1000 kötetes gyűjteményét.

Szentpéterváron 2015. december 15-én, Tarlós István főpolgármester úr szentpétervári látogatása során nyílt meg a kiállítás, amely a két intézmény között 2014. november 24-én Szentpéterváron megkötött együttműködési megállapodás keretében jött létre. Az egyezmény egyes pontjai határoztak a levéltári munkatársak tapasztalatcseréjéről, közös konferenciák, tudományos projektek és kiállítások szervezéséről. A 2015 júniusában és szeptemberében lezajlott szakmai tapasztalatcsere után a két intézmény levéltári munkatársai közös munkájának köszönhetően jött létre e kiállítás, amit a „Szentpétervári hidak” című tárlat megnyitója követett Poltavcsenko szentpétervári kormányzó úr 2016. márciusi budapesti látogatása alkalmával.

A kölcsönös kiállítások tematikája kézenfekvő volt, hiszen a Budapestet átszelő Duna-hidak ugyanúgy a város jelképeinek számítanak, mint a Szentpétervárt átszelő Néva folyó hídjai, bár ez utóbbi mennyiségében (342 db) messze felülmúlja a budapesti hidak számát. A híd továbbá szimbolikus jelentéssel is bír: a nemcsak városrészeket köt össze fizikai értelemben, hanem a két országot összekötő tudományos, kulturális kapcsolatokat is jelképezi. Végül a két város történelmi emlékezetét jelentő levéltárak jelentőségére is felhívja a figyelmet: az ott őrzött dokumentumok ugyanúgy összeköttetést képezhetnek a két ország között, mint ahogy a Duna, és a Néva hídjai az egyes városrészek között.

Beszámolók a kiállításról itt és itt.

Kép: http://library.karelia.ru/