A Czigler kiállítás a győri bencés gimnáziumban

A Következetesség formában és szellemben – Czigler Győző építőművészete című kiállításunk újabb állomása Győr, a Czuczor Gergely Bencés Gimnázium (Győr, Széchenyi tér 8.). Az ünnepélyes megnyitóra 2024. február 15-én került sor. A kiállítás a tanév végéig tekinthető meg a gimnázium 2. emeleti dísztermében.

A Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központtal közösen rendezett, Czigler Győző (1850–1905) életművét bemutató vándorkiállítás 2021 júniusában nyílt meg Budapest Főváros Levéltárában. Ezután a Széchenyi fürdő, majd a szintén Czigler tervezte Központi Statisztikai Hivatal épülete adott otthont a kiállításnak. 2023-ban az alapítása 400. évfordulóját ünneplő bécsi Pazmaneumban (újból egy Czigler-épület, 1899–1900 között épült) ismerkedhettek az érdeklődők az életművel. Most újból egy Czigler által tervezett épületben, a Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumban láthatja a nagyközönség a kiállítást.

A házigazda részéről az iskola igazgatója, Tóth István Konstantin atya köszöntötte a vendégeket és foglalta össze a Czigler tervei alapján 1886–1888 között lezajlott építkezés részleteit. A BFL részéről Kenyeres István főigazgató úr köszöntötte a vendégeket és beszélt a kiállítás létrejöttének körülményeiről. A MÉM részéről Ritoók Pál gyűjteményi osztályvezető üdvözölte a látogatókat.

Az ünnepélyes megnyitót kurátori tárlatvezetés követte, amelyet a két kurátor, Tóth Enikő (MÉM) és Brunner Attila (BFL) tartott.